Speciālizlaidums: Psihiskās veselības aprūpe — labāka, bet vēl tālu no ideāla • IR.lv

Speciālizlaidums: Psihiskās veselības aprūpe — labāka, bet vēl tālu no ideāla

1
podkāsts šķiltava
Pauls Raudseps, Agnese Meiere

Agnese Meiere izpētījusi, kāpēc pieaug ar anoreksiju sirgstošo skaits

Šķiet, ka pēdējos gados Latvijā sabiedrība kļuvusi atvērtāka sarunām par psihisko veselību un psihiskās veselības problēmām. Aizvien biežāk cilvēki ir gatavi pastāstīt par savu personisko pieredzi. Aug izpratne, ka šīs slimības ir vieglāk pārvarēt, ja tās nevis noliedz, bet laicīgi atpazīst un ārstē.

Tomēr vēl aizvien ir tāls ceļš ejams līdz brīdim, kad psihiskās veselības aprūpe mūsu valstī būs sasniegusi vajadzīgo līmeni, un problēmas vēl aizvien ir gan ar saslimšanas konstatēšanu, gan ar valsts piedāvāto ārstniecības sistēmu.

Agnese Meiere izpētījusi gan izmaiņas psihiskās veselības aprupē pēdējos gados, gan iedziļinājusies vienas konkrētas diagnozes — anoreksijas — satraucošajā pieaugumā, un par šīm svarīgām tēmām stāsta Ir redaktoram Paulam Raudsepam.

Papildus Šķiltavas iknedēļas diskusiju raidījumam veidojam arī speciālizlaidumus, kuros padziļināti apspriežam tēmas, kam veltīta īpaša uzmanība pētnieciskos rakstos žurnālā Ir.

Podkāsts ir pieejams Ir.lv, Spotify, Apple un Google Podcasts.

Labākais veids, kā atbalstīt šo podkāstu — abonēt Ir: ir.lv/abonesana/zurnals-ir/

Esam arī pateicīgi visiem, kas gatavi atbalstīt tieši Šķiltavu — to var darīt šeit: https://donate.stripe.com/3cseXT7E8guidmoaF2

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem

 

Komentāri (1)

Atis Priedītis 20.12.2022. 07.48

Arī es regulāri publiskoju mazus rakstiņus par savu personisko pieredzi šajā jomā. Tikai joprojām neviens psihiatrs man nav sniedzis atbildi uz jautājumu kā man ir izdevies vairāk nekā 30 gadus dzīvot parasta normāla cilvēka dzīvi pēc tam kad 1991.gada rudenī VDK psihiatri man piešķīra diagnozi – “tik traks, ka viss mūžs būs jāpavada trako mājā”. Mans variants – pašanalīze (Freids un Jungs), meditācija un nekādas “nervu tabletes”. Pamazām gatavoju izdošanai savu psiholoģisko pārdomu grāmatu “Un Freids nobijās”. Tajā tiks publicētas manas atziņas, kuras līdz šim latviešu valodā nav publicētas nekur. Grāmatas fragmenti ir atrodami sociālajos portālos.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu