Darām! • IR.lv

Darām!

«Saimniekot bioloģiski ir daudz aizraujošāk, nekā domāt par iespējām nopelnīt aizvien vairāk un vairāk naudas,» uzskata zemnieku saimniecības Nodegi īpašnieks Gatis Ozols. Foto — Ģirts Gertsons
Ilze Šķietniece

Gatis Ozols pierāda, ka bioloģiski iespējams apsaimniekot arī lielas platības

Pēdējos gados aizvien biežāk dzirdamas zemnieku žēlabas par to, ka sausuma, karstuma, vēla pavasara, siltas ziemas dēļ lauki nedod cerēto ražu. Daudz retāk parādās ziņas, ka vispār jau arī paši pie tā ir vainīgi. Lopkopība un mēslošanas līdzekļu izmantošana rada siltumnīcefekta gāzu emisijas, kas veicina klimata pārmaiņas, norāda Eiropas Vides aģentūra. Intensīvā lauksaimniecība rada augsnes, ūdens, gaisa un pārtikas piesārņojumu, kā arī dabas resursu pārmērīgu izmantošanu. Lai veicinātu videi draudzīgu ekonomiku, pirms pāris gadiem Eiropa uzņēma zaļo kursu. 

Liepājas apkaimes zemnieku saimniecības Nodegi īpašnieks Gatis Ozols šim virzienam pievērsās jau agrāk. Viņam pieder gandrīz 2000 hektāru zemes, trīssimt gaļas lopu un biogāzes stacija. Drīzumā darbu sāks lucernas granulu ražotne. Visas šīs sadaļas kopā veido pilnu aprites ciklu. Zeme dod barību lopiem un izejvielas biogāzes stacijai. Biogāzes stacija ražo elektrību un siltumu, kas nodrošina graudu kaltes darbību un būs vajadzīgs arī granulu ražotnē. Tur tapušo galaproduktu paredzēts izmantot kā piebarojumu lopiem. Bet elektroenerģijas ražošanas procesa beigās no izejvielām pāri paliek digestāts, ko izmanto lauku mēslošanai. 

Bioloģiska sala

Vizuāli Gatis īsti neatbilst iztēlē uzkonstruētajam bioloģiskā lauksaimnieka tēlam. Pie Priekules biogāzes stacijas viņš sagaida, ģērbies koši sarkanā zīmola vējjakā. Aicina biroja telpā, kas ierīkota konteinertipa būvē. Sarunā izklausās ļoti racionāls, taču, papētot viņa sociālo tīklu profilu, atklājas — savā būtībā tomēr nav tālu no maniem stereotipiem. Galerijā redzami neskaitāmi ainavu, ziedu un kukaiņu foto. Pie katra lasāma īsa atziņa vai domugrauds. Piemēram: «Kad es biju mazs… es biju Sprīdītis, kurš gāja pasaulē laimi meklēt… tik ļoti subjektīvu…» 

Gatis ir liepājnieks, taču bērnībā gana bieži brauca uz laukiem Vaiņodē. Tā atrodas aptuveni 50 kilometru attālumā no pilsētas. Laukos jutās labi un pieaugot izvēlējās dzīvi saistīt ar lauksaimniecību. Pats savu saimniecību izveidoja 90. gados un kopš tā laika kopējo hektāru skaitu pakāpeniski palielinājis līdz gandrīz diviem tūkstošiem. Visas zemes platības atrodas gandrīz vienkopus, 15—20 kilometru rādiusā ap Priekuli. Tikai vietām tās atdala valsts akciju sabiedrības Latvijas valsts meži teritorijas. «Tādējādi veidojas maza bioloģiska sala, kur ir samērā neskarta vide,» viņš raksturo. Nodegu darbība veidota, balstoties uz trim pozīcijām: augsne, augi, dzīvnieki.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu