Zilā ekonomika • IR.lv

Zilā ekonomika

Publicitātes foto
Annija Krūmiņa

Zinātnieku komandas strādā pie inovācijām ūdens jomā, kas nākotnē palīdzēs attīstīt tautsaimniecību kopumā

Šobrīd četras zinātnieku komandas — trīs no Rīgas Tehniskās universitātes un viena no Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta — piedalās pilotprojektā ar nosaukumu Jūra 2030, kuras mērķis ir izstrādāt pasaules līmeņa zinātniskās inovācijas ūdens jomā, pēc tam tās pārvēršot komerciālās precēs. «Igauņiem ir digitalizācijas stāsts, bet mums būs misijas stāsts. Latvija kā mazs cinītis spēj piedāvāt aktuālus visas pasaules mēroga risinājumus,» par misiju Jūra 2030 saka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Kaspars Rožkalns. 

Misijas uzdevums ir apvienot zinātnieku izstrādātos risinājumus ar uzņēmējdarbību. «Parādās pazīmes, ka uzņēmēji aizvien vairāk cenšas sadarboties ar zinātniekiem, radīt dziļo tehnoloģiju jaunuzņēmumus un ar tiem iet pasaulē,» skaidro Rožkalns.

No idejas līdz produktam

Misijas Jūra 2030 laikā zinātnieku komandas strādā pie tādām idejām kā zemūdens mērījumu pēcapstrādes rīks, jaunās paaudzes roņu atbaidīšanas iekārtas, funkcionālas zivju barības, kā arī viedās bojas ūdens organismu monitoringam un ūdens kvalitātes novērtēšanai. Lai gan risināmās problēmas ir dažādas, tās visas saistītas ar vienu ekosistēmu — jūru, un risinājumu meklēšanā tiek domāts par ilgtspējību. 

Mērķis ir no zinātniskās idejas izveidot tirgum gatavu prototipu. Nākamais solis būtu to nodot kādam jaunuzņēmumam, kas prototipu testētu pie konkrēta klienta, tādējādi radot iespēju reālai uzņēmējdarbībai un produkta «iziešanai» pasaulē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu