Negribēja skandālu • IR.lv

Negribēja skandālu

3
Sanders Raudseps. Foto — Tomass Elsons
Anda Burve-Rozīte

Igauņu keramikas mākslinieks Sanders Raudseps kļuvis par mākslas cenzūras upuri Latvijā un neticīgi groza galvu — kā tas demokrātijā iespējams?

Sanders visu laiku smaida un laiku pa laikam paņem rokā zilganzaļa stikla glāzi, kurā skalojas džins ar toniku. Rūgtenais kadiķogu dzēriens ir trāpīga izvēle vietai, no kuras viņš sarunai pieslēdzies Zoom platformā, — Sāmsalai. Tur igauņu keramikas mākslinieks, kura izstādi Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē oktobra nogalē atklāja Marka Rotko Mākslas centrā Daugavpilī, dzīvo visu mūžu. Arī strādā — ar mālu. «Nomaļa vieta desmit kilometru attālumā no salas galvaspilsētas Kuresāres,» viņš pastāsta. 

Līdz jūrai Sanders var aizstaigāt piecās minūtēs, aiz mājas — mežs ar daudzām putnu sugām, briežiem, aļņiem. «Dzīvoju vietā, kur kaimiņi zina cits citu. Mums mājās ir vesela saimniecība — vistas, pīles, zosis. Garšīgas olas!» trīsdesmitgadnieks ieskicē dzīves apstākļus. Pirms tam gan pajoko, ka attālinātā saruna, cerams, izdosies, jo mājās ir aša četrgadniece. 

Šāds klusināts dzīvesveids, kādu Sanders bauda Igaunijā, tālu no metropoles Tallinas radošajām aprindām, ir kontrastā ar viņa izraisīto skandālu nesen Latvijā — pēc Daugavpils pašvaldības prasības no igauņu keramiķa izstādes Rotko centrs izņēma trīs cikla Tavs alternatīvais Jēzus darbus. Viens no tiem attēloja krustu, kurā piesists vīrieša dzimumloceklis, darba nosaukums ir Dicksus. Daugavpils dome apgalvoja, ka reaģējusi uz sašutušo izstādes apmeklētāju sūdzībām — dažas izstādē redzamās māla skulptūras aizvainojušas ticīgo jūtas. 

Asi uz notikušo reaģēja mākslas un muzeju institūcijas, tiesībsargs un vairākas ministrijas — cenzūru nedrīkst pieļaut! Arī Rotko centrs, lai arī pakļāvās domes spiedienam, jo to prasot likums, paziņoja, ka darbiem jāatgriežas izstādē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu