Vai runāt ar bērniem ir viegli? • IR.lv

Vai runāt ar bērniem ir viegli?

Kristīne Simsone

Latvijā tapušās ģimenes filmas — divi dažādi stāsti par Ziemassvētkiem

Filmas, kuru stāsti ir apvīti ap konkrētu svētku vai atceres dienu, ir pakļautas apbrīnojami ritmiskam pārskatīšanas ciklam. Grūti iedomāties, kura cita žanra darbus cilvēki ar gandrīz rituālu bijību skatītos ik gadu, jo bez tiem «svētki nav iedomājami». 

90. gadu bērni droši vien ziemas brīvdienas atceras ar triptihu Viens pats mājās, kas televīzijā nepagurstoši tiek drillēta joprojām, vai pašmāju Ziemassvētku jampadraci (rež. Varis Brasla). Jaunā tūkstošgade nāca ar šobrīd tematiski slikti novecojošo Tāda ir mīlestība (Love Actually), bet četrdesmitajos uzņemtās Brīnišķā dzīve (It’s a Wonderful Life) un Bīskapa sieva (Bishop’s Wife), kinoklasikas cienītāju lokā Ziemassvētku sezonā tiek skatītas jau gadu desmitiem. 

Šobrīd uz kinoekrāniem ir divas «svētku» filmas, mērķētas bērnu un ģimenes auditorijai: Aigara Graubas režisētā komēdija Circenīša Ziemassvētki, kas repertuārā ir kopš valsts svētkiem, un igauņu režisora Jāka Kilmi piedzīvojumu stāsts Ziemassvētki džungļos. 

Tālu no Eiropas

Lai arī abas filmas Ziemassvētku laiku izvirza kā brīnumaini dziedniecisku dzīves brīdi, kad pēc dažādiem negludumiem un asākiem attiecību pavērsieniem tiek atgūta ģimeniskā harmonija, tās ir atšķirīgas gan stilistiski, gan vēstījuma ziņā. Kilmi filma, kuras scenāriju rakstījusi Lote Eglīte, bet galvenajās lomās redzami latviešu aktieri un lomu atveidotāji (Inga Alsiņa-Lasmane, Māris Olte, Elizabete Liepa un Rebeka Šuksta), ir gan stāsts par spēju pieņemt pārmaiņas, gan savstarpējām attiecībām darba un privātās dzīves disbalansā žonglējošā ģimenē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu