Neuzceptā kūka • IR.lv

Neuzceptā kūka

Izrādē iesaistīti gandrīz visi JRT jaunie aktieri. Pie galda Agata Krista un Jānis Grūtups, stāv Elvita Ragovska un Toms Harjo, uz ķeblīšiem — Marta Lovisa. Foto — Jānis Deinats
Zane Radzobe, žurnāla Ir teātra kritiķe

Alvja Hermaņa jaunākā izrāde Dzimšanas dienas kūka ir kā bezkaislīgs lugas lasījums

Būtu es nēģeru dzejnieks… — pirms gandrīz simt gadiem skumji dzejoja Aleksandrs Čaks, sapņojot par krāšņajām dzīves formām, kuras apdziedātu, ja būtu kāds cits. Ar mani ir līdzīgi. Būtu es feministiska kritiķe, uh, kādu recenziju par Alvja Hermaņa jauno izrādi uzmargotu. Bet ir, kā ir, un arī bez feminisma nākas atzīt — Dzimšanas dienas kūka ir labs dramaturga teātra piemērs, kura spožums un posts slēpjas tā lēnajā plūdumā.

Hermaņa jaunā izrāde ir netipiski «nerežisoriska», tas ir, tā šķiet nostādām galvenajā — autora — pozīcijā nevis režisoru, bet gan dramaturgu, kā tas ierasts angļvalodīgajā komercteātra pasaulē. Un šķiet, ka Hermanim tas ir apzināts solis. Vismaz programmiņā viņš ierakstījis, ka gribējis iestudēt pavisam vienkāršu izrādi, «bez ironijas un snobiska cinisma» par galvenajām vērtībām dzīvē — ģimeni.

Amerikāņu dramaturga Noas Haidla luga stāsta par kādu dzīvi gandrīz simt gadu laikā. Darbība notiek virtuvē, un tās centrā ir Ernestīne — vispirms pusaudze, tad jauna sieviete, māte, vecmāmiņa… Ik pa ainai mainās gadi, bet nemainīga ir norise, ko redzam, — tiek cepta galvenās varones dzimšanas dienas kūka. 

Šis rituāls veido veselu dzīvi cauri priekiem, bet vairāk tomēr ikdienas sīkajām rūpēm un ir lugas īpašais efekts. Haidls ir paredzējis, ka kūku uz skatuves izcep pa īstam — ir recepte, procesa apraksts un mierinājuma vārdi: tas nekas, ja kūka nebūs pati skaistākā, nepiedalāmies jau skaistuma konkursā. Bet dramaturga doma ir nepārprotama: kūka — tā jau arī ir Ernestīnes dzīve.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu