Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Pēc vairākus mēnešus ilgušiem protestiem Irānas ģenerālprokurors paziņojis, ka izformēs tikumības policiju, taču citas valsts amatpersonas šo ziņu nav apstiprinājušas. Protestus izraisīja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve policijas iecirknī, kur viņa nonāca par nepareizu galvassegas nēsāšanu. Attēlā: Irānas protesta atbalsta akcijā Stambulā. Foto — Scanpix

Ukraina pirmdien piedzīvoja jau astoto plašo Krievijas raķešu uzbrukumu pēdējo nedēļu laikā. Raķete nokritusi arī Moldovas teritorijā pie Bričenu pilsētas. Ukrainas pretgaisa aizsardzība notriekusi vairāk nekā 60 no 70 Krievijas izšautajām raķetēm. Lai iebaidītu Ukrainu, pagājušajā nedēļā 18 Ukrainas vēstniecības un diplomātiskās misijas 12 valstīs saņēma vēstuļbumbas vai sūtījumus, kuros bijušas ievietotas dzīvnieku ķermeņa daļas, tajā skaitā govju acis. 


G7
valstis un Austrālija pagājušajā nedēļā vienojās ierobežot pa jūru pārvadātās Krievijas naftas cenu līdz 60 dolāriem par barelu, lai mazinātu Maskavas ienākumus un spēju finansēt karu Ukrainā. Lēmuma kritiķi, to skaitā Ukraina, uzskata, ka cena joprojām ir par augstu. Pēc Ukrainas ieskata, cenai jābūt 30 dolāriem. No 5. decembra stājās spēkā arī ES noteiktais embargo Krievijas naftai. Šim aizliegumam pievienojās arī Lielbritānija. Tikmēr naftas ieguvējvalstu alianse OPEC+ svētdien vienojās saglabāt līdzšinējo naftas ieguves līmeni.

Ungārija otrdien uzlika veto ES plānam nākamgad nodrošināt Ukrainai palīdzību 18 miljardu eiro apmērā. Tā vietā, lai vienprātīgi apstiprinātu palīdzību Ukrainai, Ungārijas veto liek pārējām 26 ES dalībvalstīm izstrādāt sarežģītāku plānu palīdzības plūsmas nodrošināšanai uz Kijivu jaunajā gadā.

Igaunija ar ASV parakstījusi vienošanos par raķešu artilērijas sistēmu HIMARS iegādi. Pirmās raķešu sistēmas Igaunija saņems 2024. gadā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu