Veselības inspekcijā nevērsieties! • IR.lv

Veselības inspekcijā nevērsieties!

Ilustrācija — Shutterstock
Agra Lieģe-Doležko, speciāli Ir

Viņas gadījums ir retums — par veselībai nodarītu būtisku kaitējumu sieviete saņēma kompensāciju, iesniedzot prasību Ārstniecības riska fondam

Bērniņš piedzima Ogres slimnīcā, un mamma dzemdībās smagu plīsumu rezultātā guva lielu anālā sfinktera bojājumu. Tas netika laikus konstatēts — ginekoloģe, kas tobrīd bija arī Ogres slimnīcas dzemdību nodaļas vadītāja, pati plīsumus turpat dzemdību zālē 20—30 minūšu laikā sašuvusi bez papildu apgaismojuma un nevedot pacienti uz operāciju zāli. Līna (vārds mainīts) tikai vēlāk uzzinājusi, ka tik dziļus plīsumus parasti šuj šādās traumās specializējies ķirurgs, turklāt tam jānotiek operāciju zālē ar pienācīgu aprīkojumu un apgaismojumu. 

To, ka pēc dzemdībām ar ķermeņa lejasdaļu kaut kas nav kārtībā, Līna saprata aiznākamajā dienā. Brīdī, kad sieviete piecēlās no gultas, turpat uz vietas zarnas pēkšņi iztukšojušās — sieviete pat nebija jutusi nekādu vajadzību doties uz tualeti. Uz sievietes atkārtotām sūdzībām par fekāliju nesaturēšanu turpmākajās dienās neviens no slimnīcas darbiniekiem adekvāti nereaģēja. Ginekoloģe pat esot apgalvojusi, ka tas ir normāli un ka šuves dzīstot labāk, nekā gaidīts.

Anālā sfinktera bojājumus smagu dzemdību plīsumu rezultātā gūst 4—5% dzemdētāju. Laikus nekonstatēti un neārstēti, tie izraisa papildu saslimšanas, kas var atstāt graujošu iespaidu uz sievietes dzīves kvalitāti. 

Līnai, kura ar fekāliju daļēju nesaturēšanu nomocījās vairākus mēnešus pēc dzemdībām, vienīgais risinājums bija ķirurģiska iejaukšanās — sfinktera rekonstrukcija, kas prasīja būtiskus personīgos izdevumus, jo valsts apmaksāta ārstēšana šādās situācijās ir praktiski nepieejama. Operācija tika veikta privātā klīnikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu