Radīt vidi, kurā ikviens jūtas iekļauts, gaidīts un cienīts • IR.lv

Radīt vidi, kurā ikviens jūtas iekļauts, gaidīts un cienīts

Aiga Veckalne, valodniece, raidieraksta Pieturzīmes veidotāja

Pasaule mainās, un valoda mainās tai līdzi. Arvien vairāk cenšamies izskaust aizspriedumus un saprotam, ka vārdi, kas kādreiz šķita normāli un pieņemami, tādi vairs nav

Lidsabiedrība Lufthansa 2021. gadā nolēma atteikties no pasažieru uzrunas «Dāmas un kungi» un turpmāk izmantot dzimumneitrālu alternatīvu «Cienījamie pasažieri!» vai «Labrīt/labdien/labvakar!». Lidsabiedrības pārstāvji to pamatoja ar vēlmi ļaut visiem pasažieriem justies gaidītiem.

Šādas un citas ziņas mūsdienās lasām regulāri, jo pasaulē un arī Latvijā arvien vairāk runā par iekļaujošu valodu jeb cieņpilnu valodas lietojumu. Angļu valodā iesaka aizstāt salikteņa daļu man ar person vai citu, piemēram, mankindhumankind (‘cilvēce’ — no angļu val.). Zviedri un norvēģi ievieš dzimumneitrālo vietniekvārdu hen. Arī Latvijā izvēršas plaša diskusija par nebināro vietniekvārdu nepieciešamību.

Pasaule mainās, un valoda mainās tai līdzi. Arvien vairāk cenšamies izskaust aizspriedumus un saprotam, ka vārdi, kas kādreiz šķita normāli un pieņemami, runājot par rasi, dzimumu, diagnozi, vairs tādi nav. 

Runājam par iekļaujošu sabiedrību, uzsveram dažādību un tās sniegtos ieguvumus darba vidē. Taču dažādība bez iekļaušanas ir tikai statistika, savukārt iekļaušana nav iespējama bez valodas. Valoda ir pasaules pārveidošanas rīks. Ja kādam varam likt justies drošāk un labāk, tad kāpēc gan to nedarīt?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu