Latvijā ieguldīt ir vērts • IR.lv

Latvijā ieguldīt ir vērts

Andris K. Bērziņš. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Iespēju kapitāla fonda Change Ventures partneris un TechHub Riga izveidotājs Andris K. Bērziņš Baltijas jaunuzņēmumiem piesaista pat Silīcija ielejas finansējumu un uzskata, ka šeit ir daudz izcilu biznesa sēklu

Latvijas biznesa vidē Andris K. Bērziņš slavu ieguva, kad pirms desmit gadiem kopā ar domubiedriem izveidoja Baltijas tehnoloģiju jaunuzņēmumu attīstības vietu TechHub un konferenci TechChill, kas ik gadu saved kopā cilvēkus ar dažādām kompetencēm. Tapušas kā bezpeļņas biedrības, kas mudina «vingrot» idejām bagātus jaunos uzņēmējus, tās ātri kļuva populāras. 

Par to liecina arī skaitļi: trīs Baltijas valstīs ir ap 5000 jaunuzņēmumu un 12 tā sauktie vienradži — biznesi, kuriem izdevies palielināt savu tirgus vērtību līdz vismaz vienam miljardam eiro. Latvijā spilgts piemērs ir Printful. Pagājušajā gadā Baltijas jaunuzņēmumi piesaistīja vairāk nekā 700 miljonu eiro investīcijas.

Sidnejā dzimušais, Londonā uzaugušais un Stenfordā ASV biznesa vadību studējušais Bērziņš to uzskatīja savā ziņā par misiju: pārcelties ar ģimeni uz dzimteni — viņa vecāki bija kara laika bēgļi — un radīt šeit labas iespējas jauniem un talantīgiem uzņēmējiem. 

Pats izmēģinājis vairāku jaunuzņēmumu izveidošanu, Bērziņš pievērsies iespēju kapitāla fondiem — ir Change Ventures partneris, pirmais Baltijā, kas nodarbojas ar tā saukto sēklas un pirmssēklas uzņēmumu finansēšanu. Vienkāršiem vārdiem sakot — viņa fonds iegulda tehnoloģiju jaunuzņēmumos, kuriem ir izredzes gadu gaitā kļūt par veiksminiekiem.  Tikko panākts, ka latviešu uzņēmums Giraffe360 saņem 16 miljonus no leģendārā Founders Fund, kura portfolio ir Airbnb, Spotify, SpaceX. Kā Breds Pits latviešu kino!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu