Iekšējo līdzsvaru meklējot • IR.lv

Iekšējo līdzsvaru meklējot

Katrs Māra Plūmes rīts sākas ar elpošanas vingrojumiem un meditāciju. Foto — Edmunds Brencis
Krista Draveniece

Uzņēmējs Māris Plūme iesaka eksperimentus garīgās dzīves pilnveidošanai

Uzņēmējs Māris Plūme gandrīz 10 gadus strādāja Swedbank, ir vadījis savu uzņēmumu, bet nu jau gadu no korporatīvās vides atkal aizgājis un kopā ar partneriem būvē saules elektrostacijas. Plašāk par vērienīgo projektu runāt vēl pāragri, Plūme atzīst. Tomēr viņš izbauda darba ritmu, kurā pietiekami daudz laika var veltīt savai personīgajai izaugsmei, eksperimentējot gan ar ķermeņa, gan garīgajām praksēm, lai atrastu to, ko meklējam mēs visi, — laimīga cilvēka dzīves līdzsvaru.

Katram gan ir sava laimes recepte, un vislabāk to iespējams piemeklēt izmēģinot. Šādi meklējumi cilvēkos parasti sākas caur kādu iekšējo krīzi, uzņēmējs spriež. Taču viņam tas esot bijis diezgan plūstošs process, kas sācies ar veselīgu dzīvesveidu, sportu, eksperimentiem uzturā, līdz nonāca pie garīgās dzīves pilnveidošanas. «Garīgā joma vairāk attīstījās pēc attiecību krīzes. Attiecību dinamika visbiežāk liek pārdomāt vērtības dzīvē,» Plūme atklāti saka.

«Ir dienas, kad jūtu, ka esmu mazāk produktīvs, tad daru mazāk; citkārt, kad esmu enerģijas pilns, ieguldu sevi ar pilnu atdevi. Mācos apzināti sevī ieklausīties. Tā ir trenējama prasme.» Katrs rīts viņa mājās sākas ar elpošanas vingrojumiem un meditāciju, kas palīdz pamosties un noskaņoties dienai, kļūt par savas dienas saimnieku. Ja ir vairāk laika, rīta rutīnā iekļaujas arī jogas vingrinājumi.

Ar prioritātēm jāmāk žonglēt gan privātajā dzīvē, gan darbā. «Stāvot vadītāja «kurpēs», labi zināms, ka uzņēmums jāvada, ņemot vērā dažādus rādītājus — runa ir ne tikai par peļņu, svarīgi arī citi indikatori, piemēram, kāda ir darbinieku noturība, cik apmierināts ir klients. Visi šie lielumi ir vienlīdz svarīgi, tie parāda, cik ilgtspējīgs ir uzņēmums. Tāda pati loģika uzņēmējiem un vadītājiem būtu jāattiecina uz sevi personiski,» uzskata Plūme. Virsmērķis ir justies labi, būt laimīgam. «Cilvēka lielākā kļūda ir fokusēties uz vienu jomu — karjeru, aizmirstot par ģimeni, vai lieliem muskuļiem, bet atstājot tukšumu galvā. Triks ir manevrēt ar visām bumbiņām vienlaikus,» Plūme norāda. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu