Kriptoshēmu atriebējs • IR.lv

Kriptoshēmu atriebējs

Denijs de Heks. Foto — The New York Times
Deivids Segals, © The New York Times News Service

Denijs de Heks no savām mājām Jaunzēlandē ar YouTube starpniecību ķidā krāpnieciskās kriptovalūtu shēmas

Pagājušajā gadā Denijs de Heks sevi uzskatīja par sociālo mediju guru, kuram gan pašam itin labi būtu noderējis kāda cita mediju guru padomi. Dzīvespriecīgais jaunzēlandietis ar lielām brillēm sniedza padomus par to, kā ievērojami paplašināt savu tiešsaistes auditoriju, taču pašam bija tikai 350 abonentu. Meklējot papildu ienākumus, viņš nodarbojās ar elektronikas preču piegādi pircējiem tieši no ražotājiem.

Šā gada februārī 52 gadus vecais de Heks saņēma e-pasta vēstuli no draudzenes vīra. Tajā bija vēstīts par kādu uzņēmumu, kas garantē iespaidīgus un stabilus ienākumus. Investoru grupa, kas tobrīd sevi dēvēja par HyperFund, bet kopš tā laika jau divreiz pārdēvēta, piedāvāja 600 dienu laikā trīskāršot jebkādu ieguldītās naudas summu.

«Tas ir labākais pasīvo ienākumu pensijas plāns, kādu jelkad esmu redzējis,» rakstīja paziņa. Iesaisties, sēdi dīvānā un vēro, kā nauda pati atripo pie tevis!

Šis e-pasts izmainīja de Heka dzīvi, lai gan ne tādā veidā, kā bija cerējis viņa draugs. Dažu dienu laikā izpētījis HyperFund darbošanos, de Heks secināja, ka tā ir visparastākā krāpšana. Turklāt itin vērienīga, jo spējusi piesaistīt vismaz vienu miljardu ASV dolāru — ieguldītāju skaits sniedzās tūkstošos, no kuriem daži bija atvēlējuši tikai 300 dolāru, bet citi — pat 50 000 dolāru un vairāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu