Varde, kas nepadevās pelikānam • IR.lv

Varde, kas nepadevās pelikānam

SIA Iecavnieks&Co valdes priekšsēdētājs Dainis Lagzdiņš kopā ar komercdirektori Ilzi Lībieti-Putniņu (no kreisās), prokūristi Viktoriju Šimkoviču un juristi Ivitu Baumani. Foto — Ieva Salmane
Antra Ērgle

Šoruden piedzīvots rets gadījums — reģiona uzņēmumam SIA Iecavnieks&Co izdevies tiesā uzvarēt Valsts ieņēmumu dienestu. Spriedums uzliek tam pienākumu atmaksāt ražotājam iepriekš nepamatoti uzlikto nodokļu uzrēķinu

Uzņēmums pārsūdzēja tiesā Valsts ieņēmumu dienesta audita lēmumu par papildu nodokļu uzrēķinu, nokavējuma un soda naudu — kopsummā 288 534 eiro. Visās instancēs tiesas lēmums bija labvēlīgs Iecavnieks&Co, norādot, ka audita secinājumi nav pamatoti. Šogad septembrī tiesas spriedumus vairākās instancēs apstiprināja Augstākā tiesa kasācijas kārtībā, iezīmējot retu precedentu — uzņēmumam izdevies pierādīt, ka dienesta vienpusējie pārmetumi par nodokļu samaksas pārkāpumiem bijuši nepatiesi un nepamatoti.

Apšaubāmi partneri

Nedienas sākušās pirms sešiem gadiem ar pievienotās vērtības nodokļa samaksu, stāsta Iecavnieks&Co juriste Ivita Baumane. Nodokli 21% apmērā uzņēmums samaksā priekšnodoklī, kaut ko pērkot. Kad uzņēmums vēlāk kaut ko pārdod, šo samaksāto summu var atskaitīt no maksājamā nodokļa. 

2016. gada pavasarī par pirkuma darījumiem ar rapšu sēklām no Iecavnieks&Co pievienotās vērtības nodoklī samaksātajiem 46 tūkstošiem eiro dienests neļāva atskaitīt noteiktu daļu par eksportēto produkciju, jo neatbilstot dati. Pēc pāris mēnešiem bez iepriekšēja paziņojuma uzņēmumā ieradies policists pieņemt liecības par 2015. gada septembra darījumiem ar partneriem, kas nav pienācīgi maksājuši nodokļus, par ko ierosināta krimināllieta. Iecavnieks&Co ar policijas akceptu vēl apmaksājis pēdējo pavadzīmi konkrētajam partnerim, piebilst uzņēmuma komercdirektore Ilze Lībiete-Putniņa. 

Par Iecavas pagasta ražotnes iespējamām nesakritībām nodokļu nomaksā tobrīd nav bijis runas. Iecavnieks&Co sadarbība ar apšaubāmajiem partneriem ilgusi deviņus mēnešus, tomēr līdz policista vizītei nav bijis nekādu signālu no VID  par kļūdainiem datiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu