Sveika un sveiks! • IR.lv

Sveika un sveiks!

Pauls Raudseps

Pretrunīga šī gadumija. Rakstu šo sleju neilgi pēc «melnās piektdienas», kad pircēji šturmē veikalus, bet ziņās rāda Ukrainas melno piektdienu — ar satelītu uzņemtu attēlu, kurā redzams, ka visā lielajā valstī pēc okupantu raķešu triecieniem spīd tikai dažas gaismas. Pasaule cer mazināt klimata pārmaiņas, ražojot vairāk elektrības no atjaunīgiem resursiem, bet Krievija terorizē civiliedzīvotājus, iznīcinot elektrības infrastruktūru. Gaidām Ziemassvētkus, bet ir skaidrs, ka nekāda «miera virs zemes» nebūs. Skatāmies pa logu uz skaisto, balto sniegu un domājam par nākamā mēneša siltuma rēķiniem. 2023. gada simbols būšot trusis — tramīgs un ar garām, saspicētām ausīm.

Šobrīd ir sevišķi svarīgi saglabāt pārliecību un gūt arī apliecinājumu no citiem, ka svētku spožums nav mirāža un ka optimisms ir ne tikai iespējams, bet arī pamatots. Ja kādam šī sajūta saļodzās, silti iesaku izlasīt šā numura lielo interviju ar iespēju kapitāla fonda Change Ventures partneri un TechHub Riga izveidotāju Andri K. Bērziņu, kurš vienmēr un visur izstaro apņēmīgu optimismu. Viņa jaunuzņēmumu nozarē visiem citiem izaicinājumiem pa virsu nāk IT milžu nedienas un investīcijām pieejamās naudas sadārdzināšanās, tomēr Andris nenoguris norāda uz mūsu priekšrocībām, kuras neaizslaucīs īslaicīgas grūtības. Par Baltiju viņš saka: «Esmu superoptimistisks, ka visas trīs valstis būs ļoti veiksmīgas!»

Domājot par pašreizējām grūtībām, vērts ieklausīties arī pieredzējušu akciju tirgus investoru teiktajā. Dažiem tas ir darbs, citiem drīzāk hobijs, bet visi, kas pietiekami ilgi un sekmīgi pirkuši un pārdevuši vērtspapīrus, atzīst, ka sliktākais, ko varam darīt, ir pārāk uztraukties par īstermiņa rezultātiem. Kā žurnālam saka Aleksis Riguns, elektroinženieris, kurš jau desmit gadus aizraujas ar investīcijām finanšu tirgos, «es esmu psiholoģiski gatavs tam, ka uz laiku kļūšu nabagāks, bet pēc tam neizbēgami sāksies izaugsmes periods un atkal būšu bagātāks».

Lai mums visiem šajā svētku laikā iekšējs miers un gaišs skats uz nākamo gadu!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu