Leviatāna krišana • IR.lv

Leviatāna krišana

Divu The New York Times žurnālistu lomās Kerija Maligana (pa kreisi) un Džodija Kantore. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Filma Viņa teica — seksuālās vardarbības desmitgades Holivudā

Nostalģija pēc brutāliem biznesa dūžiem, kas stūrēja Holivudas kinostudijas aizgājušajos «zelta» laikos un sabiedriskajā domā līdz nelabumam iesēdies mīts par ambiciozām aktrisēm, kas gatavas uz visu, lai tikai dabūtu lomu, — tā ir daļa no stereotipiem, kā Rietumu sabiedrība uztver ietekmīgu vīriešu un pārsvarā karjeras sākumā esošu sieviešu (darba) attiecības kino un izklaides industrijā. Šie stereotipi ilgus gadus kalpoja par aizsargbarjeru tiem, kas savas varas pozīcijas izmantoja ļaunprātīgi. 

Grāmatā Laba un nikna: sieviešu dusmu revolucionārais spēks (Good and Mad: The Revolutionary Power of Women’s Anger) amerikāņu publiciste Rebeka Treistere uzsver, ka sabiedriskās domas pārsvēršanā par labu netaisnības un seksuālo noziegumu upuriem liela loma bija tam, ka par problēmu vienlaikus sāka runāt daudzi, liela daļa sabiedrības.

Eksplozīvo «sarunu» (kas pārauga Me Too kustībā) sāka izdevuma The New York Times žurnālistu Džodijas Kantores un Meganas Tjūijas 2017. gadā publicētais raksts par ietekmīgā kinoproducenta Hārvija Vainstīna desmitgadēm ilgo atpirkšanos no atbildības par pastrādātajiem seksuālajiem noziegumiem pret aktrisēm un savas kompānijas Miramax darbiniecēm. Tieši šī raksta tapšana ir vācu režisores Marijas Šrāderes filmas Viņa teica (She Said) galvenā intriga. 

Nepadevīgā žurnālistika

Filma ir žurnālistikas drāma, kurā atainots gan profesionāli sarežģītais, gan cilvēciski iztukšojošais raksta tapšanas process. Žurnāliste Tjūija (kuru spēlē britu aktrise Kerija Maligana) tikko ir pabeigusi rakstu par Donalda Trampa derdzīgo izturēšanos pret sievietēm un saskaras ar vilni negāciju. Neilgi pēc tam pasaulē nāk viņas pirmdzimtā, un žurnāliste piedzīvo pēcdzemdību depresiju. Tikmēr Džodija Kantore (Zoja Kazana) — divu bērnu māte — uzņemas veikt izpēti par seksuālo vardarbību Holivudā, pati neapzinoties, cik plaši tā ir izplatīta. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu