Valdnieks un vīruss • IR.lv

Valdnieks un vīruss

Pauls Raudseps

Sji žmiegs iedzīvotājus vēl spēcīgāk, bet var neizbēgt no humānās katastrofas

Ķīnas valdnieks Sji ir sprukās. Ar imperatora Debesu dēla vērienu viņš bija pasludinājis, ka pati daba pakļausies viņa gribai un Ķīnā kovida nebūs, un kopš tā laika viss represīvais valsts aparāts mobilizēts, lai šo pavēli izpildītu.

Ja pat tikai dažiem cilvēkam parādās simptomi, kārtības sargi nekavējoties ķeras pie izolēšanas un mājsēdēm, kas var apturēt gandrīz visas aktivitātes veselās pilsētās uz nedēļām vai pat mēnešiem. Ķīnas lielākajā pilsētā un finanšu centrā  Šanhajā, kur dzīvo 25 miljoni cilvēku, šogad divus mēnešus — aprīlī un maijā — bija noteikti tik stingri ierobežojumi, ka daudziem cilvēkiem bija grūti sagādāt sev pārtiku. Pat cauri Ķīnas «lielajam ugunsmūrim» paspēja izkļūt video, kurā tūkstošiem cilvēku nakts tumsā vienojās izmisumā, kliedzot un dauzot pannas un kastroļus.

Pilsētās un reģionos, kur iedzīvotāji var pārvietoties, viņiem ar kontaktu izsekošanas lietotni jāreģistrējas katru reizi, kad ienāk kādā publiskā telpā. Tā var izsekot saslimušo kontaktpersonas.

Visi, kas nonākuši kontaktā ar inficētu cilvēku, tiek vai nu ieslodzīti valdības izveidotos karantīnas centros, vai spiesti pašizolēties mājās. Lai nodrošinātu paklausību, izolācijā nonākušo dzīvokļu durvis var aizzīmogot ar elektroniskiem sensoriem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu