Tvitersāpe • IR.lv

Tvitersāpe

Nellija Ločmele

Viņš ieradās tikko nopirktās firmas birojā, stiepjot izlietni. Tā bija pārmaiņu zīme. Spēle ar vārdiem, jo angļu valodā «izlietne» un «apjēgt» skan līdzīgi. Jaunais Twitter īpašnieks Īlons Masks pirmajā mēnesī kopš mikroblogu vietnes iegādes ir daudz spēlējies ar vārdiem. Mediji aplēsuši, ka viņš tvīto ik stundu. Un tviteris zaudē kaudzi naudas… Reklāmdevēji aizplūst, par vārda brīvības ļaunprātīgu izmantošanu slēgtos kontus atjauno, darbiniekus atlaiž.

Kāpēc par to uztraucos? Jo man sāp tvitera ķezas. Negribu zaudēt šo saziņas kanālu, jo ar visiem trūkumiem — troļļi un boti ir pirmie sarakstā — tas ir civilizētākais un noderīgākais sociālais tīkls. Kopš esmu Amerikā, jūtos drusku apmulsusi kā tvītotāja, jo ikdienas režīms ir pilnīgi kājām gaisā laika starpības dēļ, un arī informācijas lauks būtiski mainījies. Taču aktīvi lietoju tviteri 13 gadus (oktobrī bija jubileja, ko gan nesvinēju) un neesmu ar mieru to zaudēt viena pusmūža vīrieša untumu dēļ. Pat ja Masks ir pasaulē bagātākais cilvēks, tas nedod tiesības sagraut platformu, ko miljoni lietotāju turpina ik dienu veidot ar savu līdzdalību. Vienmēr esmu cerējusi uz Facebook galu, jo tas šķiet daudz lielāks ļaunums demokrātijai, tāpēc Twitter krīze uztrauc. Alternatīvu nemanu. Instagram pārāk dekoratīvs, bet ķīniešu TikTok ir Trojas zirgs.

Mans mediju biznesa profesors domā, ka Masks novedīs Twitter bankrotā un pats zaudēs žūksni miljardu, tā samaksājot par kļūdām. Masks domā, ka «kļūdies ātri» pieeja der vienmēr. Es domāju, ka viņam jāizraugās Twitter vadītājs un jākļūst par ierindas tvītotāju, kamēr vēl nav par vēlu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu