Militārais eksperts: Ukrainai ir jāuztur temps un iniciatīva • IR.lv

Militārais eksperts: Ukrainai ir jāuztur temps un iniciatīva

1
Ēriks Naglis. Foto - Edmunds Brencis

NBS Bruņojuma kontroles dienesta priekšnieks Ēriks Naglis par pēdējo nedēļu notikumiem Ukrainas karā secina: «Redzam, ka Hersonas zaudēšana nav tas faktors, kas liktu krieviem apstāties un izbeigt visu šo ārprātu. Lielie cilvēku un tehnikas zaudējumi arī viņiem nav no svara. Tātad viņi vēl kaut ko cer. Atliek civiliedzīvotāju terors ziemā.» 

Intervijā žurnālam Ir Naglis teic, ka ukraiņiem šobrīd karā ir iniciatīva, arī morālā. Hersonas atbrīvošana morālo iniciatīvu vēl vairāk palielināja. Tāpēc viņiem būtu jācenšas saglabāt šo iniciatīvu un uzbrukuma tempu. Savukārt Krievija, pēc viņa domām, ir spiesta aizstāvēties, pāriet aizsardzībā. Un tā ir lielā pārmaiņa kopš kara sākuma. Naglis norāda, ka Krievijas pusē notiek diezgan haotiska darbība — ukraiņi ar savām operācijām viņus piespiež mētāties no viena frontes sektora uz otru.

Naglis uzskata, ka ukraiņiem noteikti jāmeklē nākamā krievu vājā vieta, kur dot spēcīgu triecienu: “Viens no variantiem, ko ukraiņiem tagad vajadzētu darīt, ir aktivizēties Zaporižjas apgabalā un ar uzbrukuma operāciju mēģināt iedzīt ķīli starp Krievijas karaspēka grupējumiem, kas pašlaik atrodas Hersonā, un tiem, kas atrodas Zaporižjas un Doneckas apgabalā. Ķīlis radītu nākamo efektu — viss Krievijas karaspēka grupējums, kas tagad atrodas Hersonas apgabalā, faktiski tiktu atgriezts no apgādes pa sauszemi. “

Viņaprāt, šāda ķīļa iedzīšana vēl būtu svarīga Krimas dēļ. “Nākamais, ko Zelenska kungs varētu paziņot — mēs iesim un atbrīvosim Krimu. Domāju, ka Krimu atšķirībā no jaunpievienotajiem apgabaliem kā Hersona, Luhanska, Donecka, kur notika pseidoreferendumi, krievi uztver kā savu teritoriju, savu zemi. Krimas aizstāvēšanai viņi noteikti gatavotos nopietnāk. Krieviem būtu jāpārdislocē savi spēki no citiem frontes sektoriem uz Krimas aizstāvēšanu,” saka Naglis.

Bet šobrīd svarīgākais – ukraiņiem ir jāuztur temps un iniciatīva kaujaslaukā, saka eksperts.

Vairāk lasiet žurnalā Ir šeit.

Komentāri (1)

Finegans 27.11.2022. 16.36

Redz, ziepes ir tādas, ka amerikāņi kaut kādu iemeslu dēļ negrib iet līdz galam par taisnu lietu. Droši vien jau vainīgas ir biznesa intereses. Kā parasti. Pie tam Eiropa, izskatās, nav īsti gatava cīņai ar Ļaunumu. Rinkeviča kungs noteikti zin labāk. Tā nu iznāk, ka slīcēju glābšana lielā mērā ir pašu slīcēju rokās. Cerams, ka mūsu valstsvīri to apzinās.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu