Skaistākā nauda pasaulē • IR.lv

Skaistākā nauda pasaulē

1
Instalācija Mūsu saule pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ieejas. Foto — Vents Āboltiņš
Veronika Viļuma

Izstāde Vērtību zīmes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā veidota tā, lai monētās iekodētie vēstījumi būtu saistoši ne tikai numismātiem, bet visplašākajam apmeklētāju lokam

Pusotru mēnesi Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piesaista garāmgājēju skatienus, jo kopš oktobra sākuma ēkas jau tā majestātisko ieeju iezīmē milzīgs zeltīti spožs disks. Kad tas tikko parādījās, rīdzinieki steidza ar iespaidiem dalīties sociālajos tīklos — kāds, ziņkāres vadīts, gandrīz lēcis ārā no auto, citi izmantoja tā instagrama bildes potenciālu, bet asprāši ātri vien radīja labvēlīgi ķircinošas parodijas, fotogrāfijās apaļo vides objektu aizstājot, piemēram, ar dzeltenu siera rituli. Īsāk sakot, zināmu ažiotāžu Latvijas Bankas simtgades izstāde Vērtību zīmes paspēja radīt jau pirms atklāšanas.

Zelta diska jeb vērienīgās instalācijas Mūsu saule autors ir mākslinieks un dizainers Artūrs Analts, kurš darba tapšanā izmantojis 369 bērnu zīmējumus — jaunās paaudzes redzējumu par savām personiskajām un Latvijas kopējām nākotnes vērtībām. «Ir ģimenes vērtības, daba, tehnoloģijas… Manā mīļākajā darbā rakstīts: «Mans draugs Marks Ž.» Mēs nezinām, kas viņš ir, bet kādam tā ir vērtība,» izstādē tiekoties ar interesentiem, smaida Analts un aicina ikvienu fotogēniskā objekta aplūkotāju aizdomāties par sev svarīgo. Savukārt tā vizuālais veidols rada asociācijas gan ar izstādes galveno varoni monētu, gan sauli — pēc kuratores, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītājas Ineses Baranovskas vārdiem, «cerības, mūžīgas kustības un garīguma simbolu». Pēc izstādes «saule» tiks sadalīta un pa gabaliņam atdāvināta zīmējumu autoriem.

Vērtību zīmēm ir daudz uzdevumu — ieinteresēt, iesaistīt un izglītot dažādu paaudžu apmeklētājus (jaunākajiem izveidota īpaša interaktīvā telpa), reprezentablā veidā «atvērt» banku sabiedrībai, krīzes laikā pievērst uzmanību naudas simboliskajai, ne nominālajai vērtībai un izcelt tās māksliniecisko pusi, galu galā, attaisnojot izstādes rīkošanu nozīmīgākajā Latvijas mākslas muzejā. Par spīti sarežģītajam uzstādījumam, visi uzdevumi šķiet izpildīti, turklāt panākot satura un formas ziņā apbrīnojami viengabalainu un nepārprotamu rezultātu.

No 150 monētām, ko Latvijas Banka izlaidusi kopš 1996. gada, izstādē eksponētas 80 mākslinieciski augstvērtīgākās un oriģinālākās (pārējās apskatāmas bankas mājaslapā). Tās iedalītas astoņās tematiskās grupās, kam īpašu patosu piešķir vienojošais «mūsu» — Rīgas astoņsimtgades monētu cikls pārtapis Mūsu Rīgā, ko turpina Mūsu zelts, Mūsu Latvija, Mūsu vēsture, Mūsu pamati, Mūsu kultūra, Mūsu pasakas un teikas un Mūsu pasaule.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu