Melnraksts laivā • IR.lv

Melnraksts laivā

1
Aivars Ozoliņš

Valdība acīmredzot būs. Bet vai tā būs solītā izrāviena valdība?

Sarunas par valdības veidošanu otrdien oficiāli kļuva par valdības veidošanu — Valsts prezidents Egils Levits aicināja Krišjāni Kariņu (JV) sastādīt Ministru kabinetu. Atšķirībā no iepriekšējās reizes pirms četriem gadiem, kad Kariņš bija trešais no aicinātajiem, šoreiz valdību laikam izdosies uztaisīt ar pirmo mēģinājumu. Prezidenta netradicionāli aktīvā iesaistīšanās procesa virzīšanā būs atmaksājusies, un vismaz mērķis tikt līdz valdībai bez bīstamiem aplinkus ceļiem būs sasniegts.

Kariņš otrdien pēc sarunas ar prezidentu pavēstīja, ka valdības deklarācijas «melnraksts», ko Levits bija prasījis uzrādīt, pirms sākt oficiālu valdības veidošanu, esot «vēl pajēls darbs», tomēr svarīgākais esot, ka «sākam sasēsties visi vienā laivā» un «vilkt airus». Tātad no ideoloģisko kāju galdniecības un caur horizontālo diagonāļu ģeometriju ir aiztapts līdz navigācijas sezonai, kaut gan, kā Kariņš atzina, airēšana «neiet vēl vienā ritmā». Protams. Kā zinām, bez trim vīriem populārās parunas laivā ir arī suns, un tas tur joprojām ir aprakts zem labo nodomu publiskajām deklarācijām.

Tāpēc ne visi pievienosies prezidenta optimismam par vēl netapušās valdības spēju nostrādāt četrus nākamos gadus un Kariņa cerībai īstenot «plašu ekonomikas transformāciju» un «viedo reindustrializāciju». Līdzšinējā sarunu gaita parādīja partneru bieži vien ļoti atšķirīgos priekšstatus par politikas mērķiem, kuri dažiem acīmredzot ir prasta naudas dalīšana, lai arī ko runātu par Lietuvas un Igaunijas panākšanu. Politiskās kultūras atšķirības arvien paliek, tāpat arī alternatīvi valdības koalīcijas modeļi, kuru izmēģināšanu jau pirms valdības izveidošanas, iespējams, novērsa Levita taktika nenosaukt Kariņu, kamēr runātāji nebūs samierinājušies ar labāko no sliktākajiem.

Sarunu vedēja neoficiālais statuss ļāva Jaunajai Vienotībai izvairīties no atduršanās pret Apvienotā saraksta un Nacionālās apvienības bloku. Vai JV padošanās AS un NA ultimātam par Progresīvo atstāšanu ārpus koalīcijas novērsa bloka iebetonēšanos, paliks tikai Kariņa partijas biedru hipotēze. Toties viņa negaidītais atbildības jomu jeb ministru portfeļu dalīšanas piedāvājums — veselību un zemkopību AS, satiksmi un aizsardzību NA — pirms divām nedēļām šo bloku pagaidām sašķēla.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu