Slīpie pudeļotāji • IR.lv

Slīpie pudeļotāji

1
Aivars Ozoliņš

Apvienotajam sarakstam nākas uzņemties atbildību par valdības sarunu strupceļu

Valdības veidošanā šonedēļ beidzot izdevies būtiski pavirzīties uz priekšu. Ir iestājusies skaidrība, ka Apvienotā saraksta pašpasludinātie krīzes menedžeri nevēlas Krišjāņa Kariņa valdību, ja nevar diktēt savus noteikumus, turklāt negrib arī uzņemties atbildību pat par tām jomām, kuras vēlētos apsaimniekot. Tas ir labi redzams sarunu ceļa stabiņš.

Taču loģiskais turpinājums — to godīgi pateikt un mēģināt pašiem taisīt valdību —nozīmētu uzņemties atbildību gan par līdzšinējo sarunu izgāšanu, gan par, dies pas, citādas valdības taisīšanu. Tāpēc AS turpina mudžināt frāzes par solidārām horizontālēm jeb mēģina sev gribētās priekšrocības nodalīt no atbildības.

Pirmdien pēc kārtējās Kariņa tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu varēja rasties iespaids, ka AS ir piekritis sarunu vadītāja pagājušonedēļ piedāvātajam atbildības jomu sadalījumam. Kariņš bija gribējis AS atbildi («lai ir skaidrība») līdz pagājušās nedēļas beigām, tomēr sarunas turpinājās arī pirmdien. Taču svarīgākais, protams, ir rezultāts — pēc tikšanās abi informēja, ka esot panākts «ievērojams progress» un šonedēļ sākšoties darbs pie valdības deklarācijas projekta.

Un uzreiz viens no AS «krīzes menedžeriem» Andris Kulbergs LTV Šodienas jautājumā apstulbināja skatītājus un arī klātesošos sarunu partnerus Ināru Mūrnieci (NA) un Arvilu Ašeradanu (JV), «AS vārdā» paziņodams, ka «melot nav labi», vienošanās neesot panākta. Un vēl savērpa sirreālu stāstu, kā AS nedēļas nogalē «izdevies iepazīties» ar plānoto budžeta situāciju (ar ko ikviens var internetā iepazīties jau kopš oktobra sākuma), un vairs neesot skaidrs, kurš atbildēšot par līdzšinējo «ballīti un saplēstajām pudelēm», tāpēc AS gribot «solidāru atbildību» ne tikai aizsardzības jomā, bet arī «enerģētikā un tautsaimniecībā». Bet «progress» sarunās esot bijis tikai brīžos, kad tās vadījis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu