Par spīti grūtiem laikiem • IR.lv

Par spīti grūtiem laikiem

Zīmējums – Ernests Kļaviņš
Marija Leskavniece

Kā saklāt svētku galdu skaisti un gaumīgi, bet taupīgi? Pēc padoma lūkojām pie Kaucmindes Mājturības semināra absolventēm

Viducī starp rudens un ziemas saulgriežiem Mārtiņdiena ir kā robeža starp rosīgo ražas laiku un miera periodu dabā. Uz svētku galda goda vietā gaiļa vai zoss cepetis un rauši apaļi kā saules. Šajā laikā sākas arī budēļos iešana, tomēr latviskajās tradīcijās gadsimtu laikā ievijušās arī kristīgās baznīcas svētku — Svētā Mārtiņa dienas — paražas.

Šoruden gan daudzās mājās ražas laiks ne tuvu nav bagātīgs un zoss cepetis ir par lielu ne vien cepeškrāsnij, bet arī maciņam, tāpēc piedāvājam novembra svētkos galdā celt pagājušā gadsimta sākuma receptes, ko veidojušas leģendārā Kaucmindes Mājturības semināra absolventes.

Šo dāmu izdoma ļāvusi pat šķietami vienkāršiem produktiem pārtapt greznos ēdienos un jaunos tēlos pārtapt ne tikai budēļiem, bet arī cienastam. Tiesa, gatavošanas iespējas kopš tiem laikiem mainījušās, tāpēc dažās receptēs iekļautas arī šodienas cilvēkiem pieejamākas variācijas. Bet visu pēc garžas!

Teļa gaļas viltotais zaķis

Teļa gaļa — 400 gr.
Baltmaize — 40 gr.
Kartupeļu milti — 1 tējkar.
Olas — 2 gab. (vēl divas, ja vārītas olas liek arī pildījumā)
Skābs krējums — 1—2 ēd. kar.
Ančousi — 4—5 gab.
Konservēti zirnīši — 2—3 ēd. kar.
Buljons — pēc vajadzības
Sāls, rīvmaize — pēc vajadzības
Sviests, tauki — cepšanai

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu