Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Globālās sasilšanas dēļ līdz 2050. gadam pilnībā izzudīs vairāki pasaulē vispazīstamākie ledāji, ieskaitot to, kas atrodas Dolomītos Itālijā, Jeloustounas un Josemītu parkos ASV, kā arī Āfrikas augstākā virsotne Kilimandžaro, paziņojusi ANO. Jaunākā statistika liecina, ka katrs no pēdējiem astoņiem gadiem bijis karstāks nekā jebkuri citi gadi pirms 2015. gada. Kopš 19. gadsimta beigām Zeme ir sasilusi par vairāk nekā 1,1 grādu pēc Celsija, un aptuveni puse no šī pieauguma ir notikusi pēdējo 30 gadu laikā. Attēlā: Kilimandžaro virsotne. Foto – Scanpix

Jūras līmenis paaugstinās divas reizes ātrāk nekā 90. gados un ir pārspēti visi ledāju kušanas rekordi — šādu ainu iezīmēja ANO klimata konference COP27, kas pirmdien sākās Ēģiptē. Līdz šim panāktais izmešu samazinājums nav bijis pietiekams, tāpēc ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs aicināja valstis sadarboties klimata mērķu sasniegšanai, citādi cilvēcei draud bojāeja. Aktīvāku rīcību viņš gaida no ASV un Ķīnas. Zinātnieki ir brīdinājuši, ka jebkura temperatūras paaugstināšanās virs 1,5 grādiem pēc Celsija draud ar ekosistēmu sabrukumu un neatgriezeniskām izmaiņām klimata sistēmā.

Ukraina saņēmusi pirmās Rietumu ražojuma pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS un Aspide, pirmdien paziņoja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs. Savukārt Eiropas Komisija ierosinās nākamgad Ukrainai sniegt palīdzību līdz 18 miljardiem eiro, svētdien telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski teikusi EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Polija būvēs 210 km garu dzeloņdrāšu žogu uz robežas ar Krievijas Kaļiņingradas apgabalu. Polija raizējas, ka Krievija no Kaļiņingradas apgabala mēģinās īstenot līdzīgu hibrīdkara operāciju, kādu pērn sāka Aleksandra Lukašenko režīms Baltkrievijā, mēģinot iesūtīt Eiropas Savienības teritorijā tūkstošiem migrantu.

Krievijas prezidenta Vladimi-ra Putina līdzgaitnieks un algotņu grupējuma Vagner izveidotājs Jevgēnijs Prigožins atzinies, ka Krievija iejaukusies ASV vēlēšanās, un sola turpināt to darīt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu