Aizraujošā Latvijas vēsture • IR.lv

Aizraujošā Latvijas vēsture

Ilze Grase-Ķibilde: «Kad Ukrainā sākās karš, man vairs negribējās grāmatu izdot arī krievu valodā. Tomēr racionālie argumenti ņēma virsroku: ir jāvēršas pie krievvalodīgajiem, ja gribam, lai integrācija ir veiksmīga». Foto no personīgā arhīva
Anda Burve-Rozīte

Ilze Grase-Ķibilde izdod grāmatu Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi, kura balstīta mūžībā aizgājušā žurnālista Mārtiņa Ķibilda dokumentālajā TV seriālā par mūsu valsts vēsturi

Tas bija viens no interesantākajiem LTV raidījumiem — dokumentālajā seriālā Atslēgas Mārtiņš Ķibilds atlasīja piecdesmit svarīgus notikumus Latvijas simts gadu vēsturē no 1918. līdz 2018. gadam. Par katru viņš, būdams liels vēstures entuziasts, izveidoja aizraujošu stāstu.

Piecpadsmit minūšu garajos raidījumos viņam izdevās iedabūt blīvu faktu materiālu, pasniegtu tā, ka interesanti noskatīties katram. Žurnālists sapņoja, ka Atslēgas reiz varētu būt daļa no skolas mācību vielas.

Kad 2019. gada rudenī Mārtiņš negaidīti aizgāja mūžībā, viņa dzīvesbiedre Ilze sev apsolīja vīra darbu turpināt. Kopā ar ģimeni un draugiem viņa izveidoja vietni Atslegas.tv. Tagad sācies nākamais posms: novembrī, Latvijas dzimšanas dienas mēnesī, iznāk grāmata Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi. Slavenā raidījuma sērijas nu var lasīt, turklāt trīs valodās, kā arī dot bērniem pildīt ar to saistītos uzdevumus.

Kurš no Atslēgu piecdesmit stāstiem jums šķiet visinteresantākais?
Tajā melnajā laika posmā [kad mūžībā aizgāja Mārtiņš Ķibilds] man bija pārliecība, ka Mārtiņa ieguldītais darbs jāturpina. Tas bija vērtīgs, un kā tādu to uztveru arī šodien. To parāda arī cilvēku reakcija un atbalsts. Jau 2020. gada janvārī ar domubiedriem un draugiem ķērāmies klāt vietnes atslegas.tv izveidei — strādājām divus gadus. Tas ir bezmaksas saturs, man gribējās, lai maksimāli daudz skolu un vēstures interesentu to skatās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu