Visi esam trausli • IR.lv

Visi esam trausli

1
Filozofs Artis Svece. Foto – Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Filozofs Artis Svece uz cilvēku un dzīvnieku līdzāspastāvēšanu pasaulē aicina raudzīties, atmetot galējības

Šoruden pēc ilgām diskusijām Saeima pieņēma galīgo lēmumu par kažokzvēru audzētavu aizliegšanu Latvijā, dodot gan piecu gadu pārejas posmu šiem biznesiem. Tēma plašākā nozīmē šķita interesanta, lai to pārrunātu ar filozofijas doktoru Arti Sveci, kura pētniecisko interešu lokā daudzus gadus ir dzīvnieku studijas, ekokritika, vides humanitārās zinātnes.

Svece intervijā uzsver, ka nav aktīvists, bet gan pētnieks un vairāk par nostāšanos kādā pusē viņu interesē dažādie dzīvnieku tiesību skatpunkti. Runājot par dzīvniekiem, mēs runājam par cilvēkiem — kā uztveram citas dzīvas būtnes mums līdzās, kā veidojam varas attiecības ar tām un vai attiecības ar dzīvniekiem, atmetot hierarhiju, vispār ir iespējamas.

No Saeimas mājaslapas: «Dzīvnieku audzēšana un nogalināšana kažokādu dēļ ir neētisks, cietsirdīgs un izzūdošs uzņēmējdarbības veids, norādīts deputātu sagatavotā likumprojekta anotācijā. Tajā ietverta arī atsauce uz aptauju, kurā secināts, ka dzīvnieku audzēšanu un nonāvēšanu kažokādu ieguvei neatbalsta 63 procenti Latvijas iedzīvotāju.» Vai 63% drīzāk ir tādi, kuriem žēl dzīvnieku, vai tādi, kuriem žēl, ka nevar sev atļauties kažokādas?
Es noteikti neteiktu, ka cilvēki piekrīt kažokzvēru audzētavu aizliegšanai tāpēc, ka paši gribētu kažokādu, bet nevar to atļauties. Kam varu piekrist: cilvēku gatavība aizstāvēt dzīvniekus atkarīga no dažādiem apsvērumiem. Jo mazāk kaut kas attiecas konkrēti uz mani, jo mazāk man no kaut kā jāatsakās, jo vieglāk atbalstīt pārmaiņas un aizliegumus.

Vides aizsardzībā ir jēdziens «not in my backyard» (ne manā pagalmā — angļu val.). Es atbalstu dabas aizsardzību, vēja enerģiju un visu ko, bet ne tad, ja tas traucē manis paša dzīvi. Tāpēc sabiedrībai vieglāk iestāties pret kažokādām vai par cirku bez dzīvniekiem — tas maz skar. Ja Saeima gribētu aizliegt gaļas pārdošanu vai lemtu, ka ādu vairs nedrīkst izmantot apavu ražošanā, būtu cita situācija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu