Karš Ukrainā. 36. nedēļas galvenie notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. 36. nedēļas galvenie notikumi

Kāds sirmgalvis šķērso upi pie sagrauta tilta Bahmutā — šī pilsēta, kas atrodas Ukrainas austrumos un agrāk bija pazīstama kā sāls ieguves un vīna reģions, ir viena no retajām vietām, kurai aizvien aktīvi uzbrūk Krievijas sauszemes spēki. Foto – Scanpix

1. Daļēji glābj pretgaisa aizsardzība

Pirmdienas rītā Krievija izšāva spārnoto raķešu sēriju pa infrastruktūras objektiem visā Ukrainā, tai skaitā galvaspilsētā Kijivā. Ukrainas spēki esot notriekuši 44 no kopumā 78 raķetēm. Bez elektrības līdz otrdienai bija ap 270 000 Kijivas ēku, daļai no tām trūka arī ūdens. Bez elektrības palika arī daļa Harkivas un Zaporižjas. Sprādzieni bijuši vismaz 10 pilsētās un apgabalos.

Ukrainas prezidenta padomnieks Oleksijs Arestovičs otrdien paziņoja, ka šī Krievijas īstenotā apšaude bijusi viena no masīvākajām šā kara laikā, taču, pateicoties pretgaisa aizsardzības sistēmām, postījumi nav tik lieli, kādi tie varētu būt.

ASV apsolījušas Ukrainai papildu militāro palīdzību 275 miljonu dolāru vērtībā: ne tikai ieročus un munīciju, bet arī astoņas pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS, turklāt divas no tām jau drīzumā.

2. Trāpa kuģiem, piedraud ar graudiem

Sestdien uzbrukumos anektētās Krimas ostā Sevastopolē cietuši vismaz trīs Krievijas Melnās jūras flotes kuģi, to skaitā flagmanis Admiral Makarov un zemūdenes. Uzbrukumos, par kuriem neviens nav uzņēmies atbildību, izmantotas bezpilota laivas un lidmašīnas. Krievija uz to reaģēja, apturot līdzdalību graudu izvešanā no Ukrainas, par to saņemot nosodījumu no ES un ASV.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu