Notāri «provocē» valsti • IR.lv

Notāri «provocē» valsti

5
Jānis Skrastiņš. Zīmējums – Ernests Klaviņš
Māra Miķelsone

Ja sabiedrībai trūkst godprātības, valstij beidzot jāsakārto likumi, uzskata Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš

Vietu brokastīm B-bārā iepretim Doma katedrālei Notāru padomes vadītājs Jānis Skrastiņš izvēlas pats. Pirmdienā sarunu par nule notikušajām Notāru dienām varam risināt pavisam mierīgi, jo bārs vēl oficiāli nav sācis darbu. Noprotu, ka Skrastiņš te ir pastāvīgs viesis, ja darbinieki viņam durvis ver divas stundas pirms darba laika.

Pirms mūsu galdu bārmenis noklāj ar daudziem maziem šķīvīšiem, Skrastiņš noliek mazu grāmatiņu, kuras vāku un arī lappuses krāšņo mākslinieka Aivara Vīlipsona zīmējumi. Tā ir Notāru padomes izdotā Krāpšanas rokasgrāmata — tajā ar patiesos notikumos balstītiem pēdējos gados notikušiem stāstiem parādīts, cik vienkārši krāpniekiem ir apiet spēkā esošos likumus. Grāmatā apkopoti seši krāpšanas stāsti, katrs no tiem ataino kādu konkrētu dokumenta veidu — vekseli, privātu testamentu, privātus līgumus un vienošanās, ārvalstu pilnvaras un tulkotus dokumentus, ko likuma robu dēļ krāpnieki var izmantot, lai veiktu ļaunprātīgas darbības.

Skrastiņš uzreiz piebilst, ka grāmata nebūs pieejama grāmatnīcās, lai kāds skolēns nesadomātu darīt tāpat. Notāru padomes vadītājs iecerējis šo rokasgrāmatu, kuras mērķis ir parādīt lēmumu pieņēmējiem nepilnības nekustamo īpašumu darījumu normatīvajā regulējumā, iedot katram jaunās Saeimas deputātam, lai viņi sāktu domāt par likumdošanas grozījumiem.

Pagājušajā nedēļā notikušajās Notāru dienās, kad ikviens Latvijas iedzīvotājs varēja saņemt attālinātu bezmaksas konsultāciju, padome akcentējusi domu, kā cilvēki var sevi pasargāt, lai ierobežotu krāpšanu ar nekustamajiem īpašumiem. Zinātniskas konferences, semināri, kurus organizējusi padome, nestrādā uz lēmumu pieņēmējiem, saka Skrastiņš, tāpēc «mēs šogad veicām provokatīvu darbību — izdevām Krāpšanas rokasgrāmatu».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu