Uz cirvja asmens • IR.lv

Uz cirvja asmens

Pauls Raudseps

Prezidenta vēlēšanas Brazīlijā ietekmē gan pasaules, gan politikas klimatu

Tikai 1,8% izšķīra vēlēšanu rezultātu pasaules septītajā lielākajā valstī, kuras piekoptā politika var izšķirt planētas nākotni.

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju par Brazīliju maz zina un vēl mazāk interesējas. Protams, mums pašiem problēmu netrūkst un visam laika nepietiek. Tomēr Dienvidamerikas lielākajā valstī notiekošais ietekmēs arī mūs, un tās 216 miljonu iedzīvotāju sadalīšanās divās gandrīz vienādās, savstarpēji asi konfliktējošās daļās atspoguļo līdzīgus sabiedrības šķelšanās procesus daudzās valstīs gan Rietumos, gan pārējā pasaulē.

Svētdien notikušo vēlēšanu rezultāts ļauj atviegloti uzelpot visiem tiem, kurus satrauc klimata pārmaiņas. Brazīlijā atrodas 60% Amazones, pasaules lielākā mūžameža, saukta par «planētas plaušām», kuram ir milzīga ietekme uz siltumnīcas efekta gāzu līmeni atmosfērā un laika apstākļiem gan Dienvidamerikā, gan Ziemeļamerikā. Mūžameža koki satur miljardiem tonnu oglekļa — 10% visas planētas biomasas, un tur uzkrātais mitrums ir avots nokrišņiem pat tālajā Kalifornijas štatā Amerikā. Tur atrodama trešā daļa visu mums zināmo augu un dzīvnieku sugu, kuru zaudējums samazinātu ne tikai dabas daudzveidību, bet arī cilvēces iespējas gūt jaunas, sev lietderīgas zināšanas, piemēram, farmakoloģijā.

Līdzšinējais prezidents Žairs Bolsonaru četros gados amatā ir rīkojies kā liellopu audzētāju un meža izstrādātāju lobijs un pieļāvis
34 000 kvadrātkilometru Amazones meža izciršanu. Tas būtu kā četros gados nozāģēt visus Latvijas mežus un vēl pieķert klāt dažus tūkstošus kvadrātkilometru no Igaunijas. Amazones mežu kopplatības samazinājums tuvojas kritiskajai 20% robežai, kuru šķērsojot draud sākties meža atmiršana un pārvēršanās savannā. Brazīlijas kovbojiem tas liktos labi. Pasaulei tas būtu postoši.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu