Seno lietu mednieki • IR.lv

Seno lietu mednieki

Foto — Shutterstock
Ginta Vītola

Senās lietas ir vērtība pašas par sevi, bet, turpinot tās lietot, mēs domājam arī par ilgtspēju un tīrāku vidi. Ne vienmēr nepieciešams iegādāties jaunas lietas, reizēm tikai rūpīgi jāpaveras sev apkārt. Vērtīgas mantas var atrasties gan mājas bēniņos, garāžā un vasarnīcā, gan lietotu preču tirgotavās. Kas kādam ir kļuvis nevajadzīgs, citam ir aktuāls un nepieciešams

Mīlestība pret senām lietām
Bieži šai mīlestībai ir nostalģisks raksturs, jo katram ir savas intereses lietotu preču tirgos. Turklāt arī uztrenēta acs to ieraudzīšanā. Kāds meklē senas grāmatas, cits aizraujas ar konkrētu laika posmu, bet vēl kāds seko tikai intuīcijas balsij, kas spilgti signalizē, kad rokā ir nonākusi īstā lieta.

Darbs un nejaušības
Rūdīts pērļu meklētājs šo procesu uztver kā darbu un pret to izturas nopietni. Tomēr ikviens, dodoties meklējumos, var dot sev uzdevumu — saprast, kādām lietām vēlas pievērst uzmanību. Seno lietu veikaliņu un tirdziņu piedāvājums ir mainīgs, tāpēc ir jāapskata viss. Turklāt jāizkopj arī spēja ātri izlemt un pēc tam to nenožēlot. Jo, ilgi domājot, pastāv risks savu atradumu palaist garām. 

Tāpēc ir labi, ja par meklēto lietu ir kaut kādas zināšanas. Piemēram, cik tā aptuveni vērta, reta vai sena. Tieši ar zināšanām īstie meklētāji atšķiras no pārējiem, jo ļauj atrast lietas, kuras ir pārāk zemu novērtētas. Taču meklējumos var doties ikviens, jo kvalitatīvas lietas, protams, var novērtēt arī ar acīm un tausti. Koks, sudrabs vai vilna ir sataustāmi, tāpat arī kvalitatīvas un labi nostrādātas lietas.

Laikmetu saspēle
Vintāžas priekšmetu izmantošana interjerā ir populārs veids, kā padarīt telpu daudzveidīgāku un šarmantāku. Vecās lietas veiksmīgi kombinējamas ar jaunām un modernām mēbelēm, radot vēl oriģinālākus risinājumus. Turklāt nereti senām lietām ir kāds stāsts, iespējams, tās mantotas no paaudzes paaudzē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu