Apdomīga izvēle • IR.lv

Apdomīga izvēle

Jānis Vēvers

Energoresursu sadārdzināšanās pamodinājusi interesi par gāzes un elektrības tarifiem pat tajos mājokļu īpašniekos, kuri iepriekš nevērīgi maksājuši rēķinus un pat nav centušies iedziļināties šo pakalpojumu niansēs

Trīskārtīgs, četrkārtīgs vai vēl lielāks cenas pieaugums nudien spēj pamudināt aizdomāties par iespējām apsildīt un apgaismot telpas ar zemākām izmaksām. Sliktās ziņas gan ir tādas, ka manevra iespēju nav pārāk daudz. Vislabākajā situācijā šobrīd ir malkas krāšņu īpašnieki. Lai arī koksnes kurināmā cenas kopš gada sākuma ir pieaugušas 4—5 reizes, tas tomēr ir vietējais resurss. Meži pieder tūkstošiem privātpersonu, un vienmēr var atrast kādu lētāku veidu, kā tikt pie malkas pagalēm. Kaut vai nopelnīt kurināmo apmaiņā pret palīdzību meža darbos.

Visiem pārējiem apkures sezonas perspektīva izskatās blāvāka, jo iedzīvotāji būtībā ir atkarīgi no dažiem pakalpojuma sniedzējiem. Granulu pircējiem jākonkurē ar pircējiem globālajā tirgū, jo vietējie ražotāji pārdos skaidu izstrādājumus tiem, kuri maksās vairāk, dabasgāze faktiski tiek iepirkta no vienas krātuves un viena uzņēmuma, un arī elektrības iegādē var tikai mainīt tirgotājus, bet būtiski samazināt izdevumus nav iespējams. Ja nu vienīgi, uzstādot saules paneļus vai vēja ģeneratoru pie savas mājas.

Vairāki tirgotāji, līdzīgas cenas

Elektroenerģijas pircēji ir mazliet labākā situācijā, jo, pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas datiem, šobrīd mājsaimniecībām elektrību aktīvi tirgo 15 komersanti. Daļa no tiem gan ir lokāli un sniedz pakalpojumu ģeogrāfiski ierobežotā teritorijā, taču vismaz pusducis tirgotāju sola piegādāt klientam elektroenerģiju faktiski visā valsts teritorijā, kur vien sniedzas elektrotīkls. Līdz ar to klientiem ir iespēja izvēlēties no gana daudziem tarifu veidiem, un konkurence dara savu. Cīņā par klientu tirgotāji ir gatavi piedāvāt zemāku cenu, pretī gan prasot ilgāku līguma termiņu.

Pēc komisijas datiem, šobrīd cilvēki tiecas izvēlēties īstermiņa un mainīgas cenas līgumus, kuri ir ciešāk saistīti ar aktuālo elektrības cenu biržā. 2021. gada 4. ceturkšņa beigās mainīgas cenas līgumu īpatsvars pieauga līdz 17,91% mājsaimniecību segmentā un līdz 53,03% juridisko lietotāju segmentā. Fiksētas cenas līgums ar nemainīgu cenu līgumā noteiktajam periodam sasniedza 57,31% mājsaimniecību un 46,97% juridisko lietotāju segmentā, bet universālā pakalpojuma īpatsvars mājsaimniecību vidū samazinājās līdz 24,78%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu