Jundzes Veidenbauma astoņas dienas • IR.lv

Jundzes Veidenbauma astoņas dienas

Arno Jundze. Es nemiršu nekad. Dienas Grāmata, 2022.
Andris Hiršs, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 5

Sērijā Es esmu… šovasar izdots Arno Jundzes romāns par Eduardu Veidenbaumu. Kolektīvajā atmiņā viņa vārds galvenokārt saistās ar dzeju, viņš arī tulkojis un atdzejojis, taču savas neilgās dzīves laikā Veidenbaums pamanījās būt īsti daudzpusīgs. Un viņa atstāto mantojumu var aplūkot gan no politiskās, gan filozofiskās un reliģiskās perspektīvas. Liecības par Veidenbauma plašo darbības lauku joprojām rodamas arhīvu mapēs, lai arī dažas no tām zudušas nebūtībā. Tas ļauj Jundzem secināt, ka «katram ir savs Veidenbaums».1

Franču filozofs Žaks Deridā uzskata, ka vēlmi saglabāt pagātnes notikumus motivē iekšēja un lielākoties apslēpta vilkme likvidēt visas aizgājušā laika pēdas. «Klusā tieksme sadedzināt arhīvu un izraisīt amnēziju (..) ar nolūku iznīcināt arhīvu kā atmiņu uzkrāšanu un kapitalizāciju»2 rada arī liecību uzglabāšanas kaislību. Filozofs akcentē, ka nosargātās atmiņas nekad nav noslēgts veselums, bet vienmēr ir atvērtas jaunām interpretācijām.

Apziņa par pagātnes notikumu dažādo lasījumu iespējamību ir kā pretspēks varas struktūru diktētajiem vēstures naratīviem. Veidenbauma mantojuma fragmenti ir izrādījušies iederīgi dažādu ideoloģiju stāstījumos. Skaidrojot dzejnieka popularitāti, literatūrpētnieks Marians Rižijs raksturo Veidenbauma leģendu kā atvērtu struktūru, kas vienmēr ļauj «nepieciešamos elementus izcelt un sakārtot atbilstoši katra nākamā laikmeta oficiālās ideoloģijas vajadzībām».3 Recenzijā par Jundzes grāmatu Arnis Koroševskis secina, ka iepretim padomju okupācijas laika tvērumam romāns sniedz iespēju ieraudzīt Veidenbaumu ne tikai kā revolucionāro dzejnieku.4

Būtiskas Veidenbauma leģendā ir zudušās liecības, jo dzejnieka daiļrades mantojumu daļēji ir aprijušas liesmas. Kalāčus ik pa laikam piemeklē ugunsgrēks. Manuskriptus ugunij vēl dzīves laikā mēdza upurēt pats dzejnieks. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu