• IR.lv

Dace Vīgante. Romantiķis. Zvaigzne ABC, 2022.
Elvis Friks, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 5

Romantiķis ir Daces Vīgantes pirmais romāns. Pie lasītājiem jau nonākuši trīs stāstu krājumi — Ledus apelsīns (2016), Tad redzēs (2018) un Bumbulītis (2020). Dzimtas vēstures tēmu rakstniece nedaudz šķetina arī stāstu krājumā Ledus apelsīns. 

Romāna galvenais varonis Haralds uzaug smagos Latvijas vēstures virpuļos. Otrais pasaules karš izjauc ģimenes kārtību. Zēns jau agrā vecumā spiests izdzīvot bāreņu namā, no kura viņu izvelk labestīgā aizbildne Ellātante. Neremdināmas kļūst Haralda alkas pēc motosporta un mīlestības. Vienīgi — kā to visu apvienot?  

Trimdas literāts Richards Rīdzinieks rakstīja: «Reiz katrs latvietis par savām ciešanām saņems motociklu no tīra zelta.»1 Vīgantes Haralds burtiskā izpratnē nesaņem zelta motociklu par visu dzīvē pārdzīvoto. Taču mūža otrajā pusē viņš nolemj radīt garīgu dāvanu topošajam mazbērnam Mazulītim, uzrakstot atmiņu dienasgrāmatu. Haralda domāšanas veidu, kas nav pārlādēts ar emocionālu refleksiju, lasītājs var iepazīt dienasgrāmatas žanrā. Kopumā tā veido vīrieša grēksūdzei līdzīgu literāro ainu. Haralds itin bezkaislīgi apraksta epizodi, kā vizina Elzu ar ūdensmotociklu un ir izbrīnīts, ka meitai kļūst slikti. Diemžēl Romantiķa vēstījumā nav spēcīgākas meitas tēla klātbūtnes, kas pavērtu dziļāku meitas un tēva attiecību dimensiju. 

Līdzīgi motoram, kas pēc sacensībām ir jāizjauc un kuram jāpārbauda visas detaļas, tad atkal jāsaliek no jauna, tā Vīgantes galvenais varonis dienasgrāmatā saliek kopā atsevišķus dzīves fragmentus. Haralds šķetina, kas ir viņa iekšējā dziņa pēc motosporta un neremdināmā vilkme mesties iekšā trases dubļos. Jau pirmajās romāna lappusēs lasītājs ir kopā ar Haraldu sacensībās un notašķās ar trases dubļiem. Tomēr uz protagonista pleciem nogulstas smaguma sajūta — ātrumsacīkšu vairs nebūs. Šajā atelpas brīdī Haralds sāk rakstīt dienasgrāmatu, hronoloģiski sākot ar bērnību. Dzejnieks Imants Ziedonis reiz pauda: «Un tie, kas zina, kas ir ceļš,  / Tie man piedos.»2 Jo ne jau vienmēr visas dzīves izvēles citiem būs saprotamas un pieņemamas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu