Jaunas atziņas par Latvijas okupāciju • IR.lv

Jaunas atziņas par Latvijas okupāciju

Aivars Stranga. Latvija: neatkarības pēdējais cēliens. 1939. gada 23. augusts—1940. gada 17. jūnijs. Mansards, 2022.
Aldis Miņins, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 5

Krievijas iebrukums Ukrainā vēlreiz apliecina, ka «lielās vēstures» notikumi attiecas uz ikvienu un pagātnes pieredzes izpratne negaidot var kļūt aktuāla.

Latvijas Universitātes profesora Aivara Strangas pētījumi kopš 90. gadiem ir saistīti ar Latvijas Republikas ārpolitiku un saimniecību starpkaru periodā. Vēsturnieka jaunākais darbs par Latvijas valstij liktenīgo Otrā pasaules kara sākumu ir uz akadēmiskiem pamatiem būvēts, aizraujoši lasāms oriģināls pētījums. Latvijas arhīvos rodamā informācija tajā salīdzināta ar 30. gadu nogales presi, ar laikabiedru atmiņām, ar latviešu trimdas vēsturnieku un mūsdienu ārvalstu autoru darbiem, kā arī ar publicētajiem arhīvu materiāliem. 

Grāmata sniedz interesantas atbildes uz jautājumu, kādas bija Latvijas ārpolitikas kļūdas 1939.—1940. gadā un kādas darbības metodes un ietekmes instrumentus PSRS izmantoja, sagatavojot Latvijas okupāciju. 

Pirmo reizi sniegts apkopojošs vērtējums par to, ko bija iespējams izdarīt Latvijas valsts aizsardzībai, kas tika izdarīts un ko nebija iespējams veikt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu