Racionāls mākslas darbs • IR.lv

Racionāls mākslas darbs

1
Valodas spēle Alfa Bēta Ducis. Publicitātes foto
Marija Leskavniece

Latvijā tapušas galda spēles kliedēs garlaicību rudens vakaros un ļaus iemācīties ko jaunu

Bagātīga valoda, kritiskā domāšana un spēja koncentrēties uz paveicamo uzdevumu ir prasmes, kas noder dažādās dzīves jomās. Palīdzēs gan būt veiksmīgākam darbā, gan uzturēt sarunu ballītē. Izrādās, tās uztrenēt var ne tikai augstskolas solā vai lauzot galvu pie sarežģītām grāmatām, bet arī spēlējoties.

Slidenā nogāze

«Ikdienas darbos svarīgākais ir izdarīt, nevis tikai darīt, un mācīties nestresot, uztvert visu mierīgi, ieslēgt relax režīmu. Tā kā esmu perfekcionists un maksimālists, brīdī, kad daudz kas nenotiek profesionāli, mans ego to nespēj pieņemt, tāpēc es cenšos savu ego drakonu nomierināt ar tekstu — it’s Latvia.» Kā jums šķiet, vai šovmenis Renārs Zeltiņš savā argumentācijā pieļāvis kļūdu? Šo un līdzīgus āķus spēlētājiem izlikuši loģikas kļūdu spēles Populists radītāji no Latvijas Debašu asociācijas Quo tu domā?

Spēles pamatu veido piecu izplatītu loģikas kļūdu — nepatiesais cēlonis, personīgā pieredze, viltus dilemma, negodīgais uzbrukums un slidenā nogāze — skaidrojošās kartītes un 75 to piemēri. Starp tiem ir gan sabiedrībā zināmu cilvēku, gan ikdienas sarunās norakstīti citāti, gan izdomāti, stāsta viens no Populista veidotājiem Edgars Klētnieks. Lielākajā daļā no tiem paslēpusies kļūda, bet ir arī pareizas argumentācijas piemēri. 

Katrā spēles raundā dalībnieki analizē vienu no šīm kļūdām, un, lai to darītu aizraujoši, sadalās lomās — vēlētāji un populisti. Pirmo uzdevums ir atkost, vai piemērā tiešām ieslēpusies kļūda. Savukārt populistu mērķis ir viņus gudri maldināt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu