Kara ēnā • IR.lv

Kara ēnā

Anne Haubeka un Tomass Ubesens šā gada pavasarī Ludzā
Ieva Puķe

Dāņu pētniecisko žurnālistu pāris Anne Haubeka un Tomass Ubesens šovasar mēroja ceļu gar Krievijas robežu no Norvēģijas caur Latviju līdz Ukrainai un Moldovai. Rezultāts tagad izlasāms dokumentālā grāmatā

Kad ar Anni un Tomasu runāju Zoom, viņi sēdēja tālā Moldovas viesnīcā. Ārā +30 grādu, bet istabas stūrī vēl snauda pārgājienu zābaki, ar kuriem abi sāka ceļojumu Norvēģijas ziemeļos, Hjirkenēsē, –5 grādu aukstumā. Siltās jakas dāņu žurnālisti aizsūtīja mājās no Rīgas — aptuvenā viņu ceļojuma viduspunkta. 

Sešas nedēļas abi ar sauszemes transportu līkumoja gar Krievijas robežu. Intensīvi tērzēja ar ceļā sastaptajiem cilvēkiem. Aizvadot garas stundas autobusos, vilcienos un īrētos auto, tapa manuskripts. To Tomass noslīpēja pusotrā mēnesī pēc atgriešanās dzimtenē. Oktobra vidū Dānijas prestižajā vēsturiskajā apgādā Gyldendal iznāca viņu grāmata Jaunā dzelzs priekškara ēnā, tikšanās ar Krievijas kaimiņiem no Ziemeļjūras līdz Melnajai jūrai. Viena no rakstu darba pieturām ir Latvija.

Vai esat traki?

Anne Haubeka (Anne Haubek) ir populāra Dānijas radiožurnāliste. Viņai bija savs iknedēļas politiskais raidījums par Austrumeiropu. Tomass Ubesens (Thomas Ubbesen) — karsto punktu reportieris radio un televīzijā. Pirms pieciem gadiem viņi pārdeva dzīvokli Kopenhāgenas centrā, nopirka mājiņu ar dārzu mazpilsētā. Aizgāja no pilna laika darba un sāka rakstīt starptautiskajai politikai veltītas grāmatas. Šī ir jau sestā. Četras pilnībā pieder Tomasa spalvai, divas pēdējās ir abu kopdarbs. 

«Pilnīgi jauna žurnālistikas karjera, kurā paši izlemjam, ko gribam paveikt. Visu darām kopā — intervējam, pētām, apspriežamies,» stāsta Anne. Pēc savstarpējas vienošanās uz grāmatu vākiem lasāms vīra vārds un uzvārds, jo viņš nosakot rakstīšanas stilu. «Bet es varu pievērsties publikācijām laikrakstos, tas ir mans uzdevums,» Anne raksturo lomu sadalījumu. Un piebilst: drīz būs gatava arī viņas pirmā sologrāmata — par Rumāniju komunistu režīma laikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu