Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Krieviju un tās līderi kritizējošs protests pie Krievijas vēstniecības Romā 13. oktobrī. Foto — Scanpix

ANO Ģenerālā asambleja pagājušajā nedēļā nosodīja Krievijas īstenoto Ukrainas zemju aneksiju. Par rezolūciju balsoja 143 valstis, pret piecas, 35 atturējās. Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja pieņēma rezolūciju, kurā Krievijas režīms nosaukts par teroristisku. 


Krievija ar bezpilota kamikadzes droniem pirmdienas rītā uzbruka trim Ukrainas reģioniem — Kijivai, Dņipro un Sumiem. Uzbrukumi turpinājās arī otrdien, kad ar droniem un raķetēm tika apšaudīti kritiskās enerģētikas infrastruktūras objekti Kijivā un citās pilsētās. Sprādzieni bijuši Harkivā, Mikolajivā un Dņipro pilsētā. Apšaudīta Krivijriha. ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels pirmdien paziņoja, ka ES meklēs pierādījumus Irānas līdzdalībai Krievijas karā pret Ukrainu. Irāna pirmdien paziņoja, ka neesot Krievijai piegādājusi bezpilota lidaparātus, lai tos izmantotu karā pret Ukrainu. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pagājušajā nedēļā paziņoja, ka pretgaisa aizsardzības nodrošināšana Ukrainai ir galvenā prioritāte.

Igaunijas parlaments otrdien pieņēma paziņojumu, kurā nosoda Krievijas veikto okupēto Ukrainas teritoriju aneksiju, kā arī atzīst Krievijā valdošo režīmu par teroristisku. Par paziņojumu balsoja 88 Rīgikogu deputāti, neviens nebija pret, trīs atturējās.

15 NATO dalībvalstis, to skaitā Latvija un Lietuva, pagājušajā nedēļā vienojās par Eiropas pretgaisa aizsardzības sistēmas izveidošanu. Latvija turpinās arī strādāt pie pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādāšanās kopīgi ar Igauniju. NATO pirmdien sāka alianses dalībvalstu mācības, kas ilgs līdz 30. oktobrim un notiks pārsvarā Beļģijā, Lielbritānijā un Ziemeļjūrā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu