Ar pienesumu nākotnē • IR.lv

Ar pienesumu nākotnē

Robs Pīterss. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Bērnu onkologs Robs Pīterss no Nīderlandes pārliecinājies, ka precīzijas medicīna palīdz izglābt aizvien vairāk smagi slimu pacientu. Konferencē Rīgā viņš stāstīja par savu pieredzi

Oktobra vidū smaidīgais, vitālais Robs Pīterss no Princeses Maksimas Bērnu onkoloģijas centra Nīderlandē bija ieradies Latvijā, lai Precīzijas medicīnas tīklošanās forumā kolēģiem pastāstītu par savu pieredzi ļaundabīga asinsvēža ārstēšanā. Forums pulcēja vairākus desmitus Skandināvijas, Rietumeiropas un Baltijas ekspertu bērnu un pieaugušo onkoloģijā.

Pīterss Nīderlandē strādā tieši ar bērniem. Viņa vadītajā onkoloģijas centrā pacientiem, kuriem tradicionālā ārstēšana ir mazefektīva, tiek pielietota tā sauktā precīzijas metode, kas skata konkrētā cilvēka ģenētiku, dzīvesveidu un vidi, tad sastāda ārstēšanas plānu. Šāda pieeja ir ļoti dārga, bet, pēc Nīderlandes eksperta sacītā, par 10—20% paaugstina izārstēto pacientu skaitu. Vērtējot rezultātus kaut vai tīri ekonomiski, neņemot vērā galveno — prieku par katru atveseļojušos cilvēku, kurš var dzīvot tālāk, ieguvums ir acīmredzams. Proti, izārstētie bērni pieaug, izveido karjeru un dod nozīmīgu pienesumu valsts ekonomikai. 

Daktera Pītersa laiks Latvijā bija ļoti ierobežots, viņš devās uz nākamo konferenci Belgradā. Drīz atgriezies Nīderlandē, bet bija gatavs nelielai Zoom sarunai darbdienas novakarē. 

Tieši šajā mēnesī Pfizer/BionTech Covid-19 vakcīnas radītāji vācu profesori Ugurs Šahins un viņa dzīvesbiedre Ezlema Tiredži pasaules medijos nāca klajā ar jaunām ziņām par mRNA tehnoloģiju vēža apkarošanai — tas varētu palīdzēt melanomas pacientiem, ar zarnu vēzi sirgstošajiem un citiem ļaundabīga audzēja veidiem. Viņi pat izteica minējumu, ka šādas vakcīnas varētu kļūt pieejamas līdz šīs desmitgades beigām (ar nosacījumu, ja izmēģinājumi būs veiksmīgi, par ko pagaidām nevar droši runāt). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu