Mīlestības vēstījums • IR.lv

Mīlestības vēstījums

Toms Harjo. Foto — Reinis Hofmanis
Alise Zita Zeidaka

Latvijas daba, JRT aktieru jaunības enerģija un trīs stāsti, kas ļauj izdzīvot mīlestības trauslumu, — Rīgas Starptautiskajā kino festivālā pirmizrādi piedzīvos Toma Harjo filma Sēklis. Par savu aktierdarbu izrādē Ekspedīcija «Jāzeps» Toms arī nominēts Spēlmaņu nakts balvai

Ja citplanētieši atbrauktu uz Zemi, viņiem cilvēku attiecības liktos dīvains, varbūt pat smieklīgs fenomens, ko vērot, — prāto jaunais aktieris un režisors Toms Harjo (26). Viņa spēlfilma Sēklis — jūras šalkoņas, vasaras un jutekliskuma pielieti stāsti — ir tieši par to. Viņš un vēl pieci Jaunā Rīgas teātra aktieri — Agate Krista, Sabīne Tīkmane, Marta Lovisa, Matīss Ozols un Jānis Grūtups — ļauj izdzīvot trīs dažādas mīlestības, kuras vieno kaut kas trausls, iracionāls un līdz kaulam cilvēcīgs. 

«Gribas likt cilvēkiem kaut ko just — es nezinu, vai tas ir prieks, cerība vai mīlestība pret dzīvi… Ne velti filmā ir daudz brīžu, kad aktieri vienkārši eksistē, un tāda vienkārša eksistēšana arī ir kaut kas svinams,» saka jaunais režisors. 

Vispirms Tomu Harjo aizrāva grafiskais dizains un fotogrāfija. Piemēram, ja skolā bija jātaisa prezentācija, Toms nevis baltā PowerPoint slaidā sastūķēja no Vikipēdijas nokopētu teksta blāķi, bet piedomāja, kā uzdevumu paveikt skaisti un interesanti. «Uz izlaidumu absolvējošajām klasēm izveidoju gadagrāmatu — visus sabildēju, samaketēju, atradu tipogrāfiju un ļoti lepojos ar to.» 

Pēc tam sāka mācīties fotogrāfiju ISSP skolā. Jau pirms filmas Harjo spēris, kā pats saka, mazus, bet ļoti nozīmīgus solīšus videorežijā, piemēram, veidojot Carnival Youth dziesmas Alvas zaldātiņi un Evijas Vēberes un anša dziesmas Labs suns mūzikas video — abi tika nominēti Zelta mikrofona 2022 balvai kategorijā Videoklips, pēdējais to arī saņēma. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu