Delna: nākamajai koalīcijai jāapvieno partijas, kas iestājas pret korupciju • IR.lv

Delna: nākamajai koalīcijai jāapvieno partijas, kas iestājas pret korupciju

3
Foto: Evija Trifanova, LETA
Olafs Grigus

Sabiedrība par atklātību – Delna atzinīgi vērtē 14. Saeimas vēlēšanu balsotāju aktivitāti un uzsāktās koalīcijas sarunas, kurās kā koalīcijas kodols iezīmējas Jaunā Vienotība un Nacionālā apvienība. Tomēr uztraucošs ir atbalsts, ko saņēmuši ar oligarhiem saistītie spēki – Zaļo un zemnieku savienība un Latvija Pirmajā vietā, kā arī partija Stabilitātei!, kuras līderis atteicies nosodīt Krievijas agresiju Ukrainā.

Oligarhus un Krieviju atbalstošo politisko spēku iekļaušana koalīcijā ir nesavienojama ar līdzšinējo Latvijas Eiroatlantisko kursu, tāpēc 14. Saeimas nākotne atkarīga no koalīcijas kodola spējas sadarboties ar Apvienoto sarakstu un Progresīvajiem. Ir svarīgi, ka valdību veidojošajiem spēkiem ir vienota nostāja būtiskākajos jautājumos – cīņa pret korupciju kā nacionālās drošības jautājums, vienota izpratne par valsts aizsardzību un Eiroatlantiskā integrācija.

Starptautiskā situācija un iekšpolitiskie izaicinājumi pieprasa izlēmīgu rīcību arī valdības veidošanas sarunās.

Taču arī koalīcijas kodola sadarbība ar iezīmētajiem partneriem var izrādīties problemātiska. Apvienotais saraksts ir jauna apvienība, un nav skaidrs, cik ciešas saites vieno to veidojošās organizācijas, politiķus un to agrākos sadarbības partnerus. Latvijas Reģionu Apvienība dažādās pašvaldību vēlēšanās startējusi kopā gan ar liberālo Latvijas Attīstībai, gan konservatīvo Nacionālo apvienību. Savukārt Latvijas Zaļā partija vēl nesen bija stabils un ilglaicīgs Zaļo un zemnieku savienības partneris, un maz ticams, ka šīs spēcīgās saites iespējams pilnībā saraut.

Iebildumi pret Progresīvajiem koalīcijā uz it kā ideoloģiska pamata ir Nacionālajai apvienībai, taču šī pamatojuma patiesumu liek apšaubīt ne vien abu partiju sadarbība Rīgas domē, bet arī Nacionālās apvienības līdzšinējā sadarbība ar ne mazāk liberālo Attīstībai/Par!.

Par spīti sabiedrībā pretrunīgi vērtētām politikas iniciatīvām, reaģējot uz Covid-19 krīzi, Delnas ieskatā 13. Saeimas un Artura Krišjāņa Kariņa valdības paveiktais labas pārvaldības spēcināšanā un korupcijas novēršanā uzskatāms par pakāpenisku progresu. Šo tendenci apliecina arī starptautiskās pretkorupcijas organizācijas Transparency International gada sākumā publicētie Korupcijas uztveres indeksa 2021. gada rezultāti.

Olafs Grigus ir Delnas pētnieks

Komentāri (3)

Jānis Lakijs 07.10.2022. 08.19

Politbirojs ir runājis.

+2
0
Atbildēt

0

J.Biotops 08.10.2022. 12.30

Ko nozīmē “iestājas pret korupciju”?
Es noteikti “iestāšos pret”, ja draudēs iespēja nedabūt savu daļu. Kopš pasaules radīšanas pieejamo resursu pārdalei nav izgudrots labāks vieds, kā korupcijas lamāšana. Tas, protams, nekādi nav attiecināms uz mūsu Ķep… atvainojiet – uz Delnu.
Tomēr gribētos zināt, vai dabā atrodama kāda partija, kura “iestātos par korupciju”? Nu vismaz publiski, programmās un paziņojumos.

+2
-1
Atbildēt

0

QAnon 07.10.2022. 11.37

“Oligarhus un Krieviju atbalstošo politisko spēku iekļaušana koalīcijā ir nesavienojama ar līdzšinējo Latvijas Eiroatlantisko kursu”
—————-
Esmu tikai par, bet kā tad lai taisa koalīciju bez JV, kuru gadiem ilgi gan oficiālo ziedojumu, kad stipendiju veidā, finansē oligarhi: Savickis, Rāvis, Garkāns, Re&Re īpašnieki, bet pirms tam vēl arī krievijas organizēto noziedzību un FSB apkalpojošās UA tirgotājas, naudas mazgātājas un starptautisko terorismu finansējošās ABLV un Rietumu bankas. Šai sakarā atceros rakstu un bildi ar neliešu, pēc kuriem tribunāls žēli raud, purniem. https://pietiek.com/raksti/rietumu_bankas_saimnieki_vilusies_slesera,_sak_investet_vienotiba_un_citas_lielakajas_partijas/ Esmu pārliecināts, ka ASV Arkaška Suharenka jau būtu atsēdējis pirmos 10 no piespriestiem 300 gadiem cietumā.
Ja oliharhs skaitās Lembergs, nu tad Zatļers, kura parķijā sastājās visa Vienotība, no Lemberga dzīru galdiem vienmēr nolaizīja mērces paliekas, kamēr par skaļu šmaukstināšu beidzot netika atraidīts. Rižai Āboltiņai arī nebija nekas pretī regulāri paviesoties pie “smagos noziegumos apsūdzētā”

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu