Unikāla pieredze un pakāpiens karjerā • IR.lv

Unikāla pieredze un pakāpiens karjerā

Studente Līna kā brīvprātīgā kopš janvāra darbojas teātra trupā Kvadrifrons. Foto — Annija Krūmiņa
Annija Krūmiņa

Brīvprātīgā darba iespējas, it īpaši Rīgā, ir plašas — sākot no sociālās un veselības jomas līdz kultūrai, izklaidei un dabas aizsardzībai

Iemesli, kāpēc cilvēki izvēlas strādāt bez maksas, atšķiras, taču brīvprātīgos vieno vēlme palīdzēt. Gribas atbalstīt to, kas pašam patīk, saka studente Līna, kura kā brīvprātīgā kopš janvāra darbojas teātra trupā Kvadrifrons. «Brīvprātīgais darbs ir vislabākais veids, kā to darīt.» Tiesa, reizēm kā brīvprātīgajai nākas darīt arī to, ko nevēlas, piemēram, mazgāt grīdu, taču visu atsver pozitīvā atmosfēra. «Ir forši redzēt priecīgus cilvēkus, kuri nāk un parāda biļetes, ir skaisti saģērbušies. Viņiem tūlīt būs liels notikums,» stāsta jauniete. 

Bez bohēmas

Brīvprātīgais darbs sniedz iespēju arī pašai redzēt izrādes. «Studentiem nav tik viegli aiziet uz visām izrādēm, kuras gribas redzēt,» saka Līna. Agrāk viņa ar interesi sekoja līdzi trupas darbībai, taču dzīvoja diezgan tālu un nespēja garo ceļu mērot regulāri.

Piecu sezonu laikā, kopš darbojas Kvadrifrons, jauni brīvprātīgie aktīvi meklēti trīs reizes. Tad, kad trupa visvairāk jutusi palīgu trūkumu, stāsta tās pārstāve Inese Tone. Šosezon viņiem ir 16 brīvprātīgie, no kuriem 12 nāk regulāri. 

Lai gan vecuma ierobežojuma palīgiem nav, atbildīgā darba dēļ parasti pieņem brīvprātīgos, kas vecāki par 16 gadiem. Viņi veic tos pašus pienākumus, ko «lielajos teātros dara garderobisti», — sagaida skatītājus, pārbauda biļetes, ierāda sēdvietas, paņem skatītāju mēteļus. Pirms izrādes palīdz uzkopt zāli un reizēm iznēsā plakātus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu