Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

oooo Janvāris. Viestura Kairiša jaunākā filma uz ekrāniem nonāks tikai novembrī, taču, ja dosities uz šo seansu, ne tikai pirmie redzēsit filmu, bet arī piedalīsities atbalsta akcijā ukraiņu kinoveidotājiem. Visi biļešu ieņēmumi tiks novirzīti Ukrainas kinematogrāfistiem. Janvāris ir nostalģisks un vizuāli saistošs atskats uz 1991. gada janvāra barikāžu notikumiem, kad Latvija cīnījās par savu neatkarību. Sociopolitiski aktuāls arī mūsdienu notikumu kontekstā, autobiogrāfiskos motīvos balstītais stāsts vēsta par jauna vīrieša pieaugšanu un iniciāciju kinopasaulē. Splendid Palace 9. oktobrī plkst. 16.

ooo Blonde. Diskutabla filma, ko daži uztver kā svaigu pienesumu Merilinas Monro biogrāfiju klāstam, citi — par bezkaislīgu aktrises personības ekspluatāciju. Pārliecinoši piederu pie otrajiem. Lai arī filmā ir daudz vizuālu krāšņumu (uzteicams operatora un mākslinieka darbs), tie izšķīst režisora Endrū Dominika klaji brutalizētajā stāstniecības manierē — nepagurstoši portretē Monro kā bezpalīdzīgu upuri, tā (ne)apzināti piedaloties aktrises seksualizācijā. Toties kubiešu izcelsmes aktrise Ana de Armasa, kas atveido Merilinu, spēlē lieliski. Filma skatāma Netflix no 28. septembra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu