Izcīnīto kauju epilogs • IR.lv

Izcīnīto kauju epilogs

2
Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Romantiķis ir romāns par motoriem un mīlestību, kas visu dziedē

Divu stāstu krājumu autores Daces Vīgantes pirmais romāns Romantiķis jau guvis panākumus — pamanīts sabiedrisko mediju balvas Kilograms kultūras nominācijās, bijušas jūsmīgas atsauces sociālajos tīklos, atzinīgas recenzijas. 

Esmu pazīstama ar autori, esam daudz sarunājušās pēc romāna pabeigšanas, un man būs grūti par Romantiķi rakstīt tikai no lasītājas pozīcijām. Esmu pat rokās turējusi lielizmēra kladi padomjlaikam raksturīgajos plastikāta vākos — tēva dienasgrāmatu, kurā satilpināti motosporta pieredzes 30 gadi. Dace par šādas klades esību zinājusi jau skolas laikā, pati rakstījusi dienasgrāmatu, šķitis interesanti palasīt tēta rakstīto, bet sekojusi vilšanās. Tur nebija nekā par dzīves jēgu, viss tikai par iešanu līkumā, ieklemmējušos motoru, trasē pieredzētajām avārijām! Vēlreiz pie šīs dienasgrāmatas rakstniece pieķērusies salīdzinoši nesen, un tad gan tajā izlasījusi nevis par dzelžiem, bet sajutusi koncentrētu romantisma jūsmu. Mēģinu iejusties viņas ādā, ausīs tādā brīdī varētu skanēt Vāgnera mūzika.

Daces Vīgantes kā rakstnieces īpašais talants ir pierakstīt laiku. Ne tikai pamanīt vizuālas detaļas, valodā atveidot gaisotni veidojošus notikumus, bet itin kā ieiet laika iekšienē un ar neticamu empātiju sajust tajā dzīvojušo cilvēku skatījumu uz pasauli. Romānā tēva dienasgrāmatas, starp citu, arī ļoti labi uzrakstītas, ne brīdi nav citētas tiešā veidā. Dace Vīgante ar mazām līmlapiņām kladē atzīmējusi kādu izteikumu, sīku detaļu, attieksmi pret notiekošo, no šī jūkļa radot savu, ne vairs Viļņa Pirtnieka, bet gan romāna galvenā varoņa Haralda Vindenieka tēlu. 

Nejauša iepazīšanās ar Līviju Liepiņu, bijušo motosportisti, kura visu mūžu kā sporta kluba vadītāja dzīvesbiedre vērojusi sacīkšu braucēju vidi, palīdzējusi rakstniecei priekšstatu par motosportu paplašināt gan laikā, gan apaudzēt ar detaļām, cilvēcisko attiecību vērojumiem, ar ko sievietes stāstījums par sacīkstēm atšķiras no tēva dienasgrāmatas ierakstiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu