Piezīmes par dabu • IR.lv

Piezīmes par dabu

Kadrs no dokumentālās filmas Zemnieki
Kristīne Simsone

Jaunākās latviešu filmas — Ivara Selecka dokumentālais darbs Zemnieki un Uģa Oltes trilleris Upurga

Filmas Zemnieki pieteikumā producenti min, ka Ivars Seleckis ir vecākais aktīvi strādājošais kino veidotājs. Dienu pirms skatāmies viņa jaunāko filmu, meistars ir nosvinējis 88. dzimšanas dienu, ar kino viņš saistīts jau kopš 20. gadsimta sešdesmitajiem. 

Selecka garās un ražīgās karjeras pieminēšana viņa jaunākā darba kontekstā nav formāla: filmu, kas portretē Latvijas lauku iedzīvotājus, var skatīt kontekstā ar meistara iepriekšējiem darbiem, kas pievērsušies šai pašai tēmai. Viensētu iznīcināšana, cilvēku pārvirzīšana uz pilsētām bija 1973. gada filmas Apcirkņi centrā, atgriešanos laukos dokumentēja 1994. gada filma Nāc lejā, bālais mēnes! un 2007. gada darbs Zem ozola kuplajiem zariem (visas filmas, starp citu, bez maksas skatāmas nacionālajā filmu datubāzē Filmas.lv). 

Lauku kartēšana

Zemnieki apkopo sešu Latvijas ģimeņu stāstus, pētot viņu motivāciju dzīvot laukos un to, cik patiesībā prasīga ir īpašumu uzturēšana pat neatkarīgi no platības. Daži no varoņiem uz laukiem pārvākušies, lai tiktu prom no pilsētas ierastības, citi pragmatiski risina lielu agrāro saimniecību apsaimniekošanu. 

Filmas komanda, sadarbojoties ar Oksfordas Universitātē strādājošo sociālantropoloģi Daci Dzenovsku (viņa līdzdarbojusies arī Selecka iepriekšējās filmas Turpinājums varoņu kartēšanā), ir nonākusi pie ļoti dažādas zemnieku pārstāvniecības, varoņi atspoguļo atšķirīgus ekonomiskos slāņus un dzīves tvērumus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu