Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Ar sarkanu krāsu apķēzītais Krievijas konsulāts Ņujorkā 1. oktobrī. Foto — Scanpix

Krievijas Valsts dome pirmdien vienbalsīgi atbalstīja likumprojektu par četru Ukrainas apgabalu aneksiju, ko Ukraina un Rietumi neatzīst un uzskata par pilnīgi pretlikumīgu. Par to, ka Luhanskas, Doneckas, Hersonas un Zaporižjas apgabalu iedzīvotāji uz visiem laikiem kļūst par Krievijas pilsoņiem, Krievijas prezidents Vladimirs Putins deklarēja pagājušajā piektdienā svinīgā ceremonijā Kremlī. Krievu karaspēks šobrīd gan kontrolē tikai daļu no Doneckas, Hersonas un Zaporižjas teritorijas, un kādas varētu būt to jaunās robežas, pirmdien nespēja atbildēt arī Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs.

Eiropas Komisijas vadītāja Urzula fon Leiena paziņoja par astoto sankciju paketi pret Krieviju. Tās paredz aizliegumu importēt Eiropā Krievijas preces un nosaka naftas maksimālo cenu, kas samazinātu Maskavas ienākumus par septiņiem miljardiem eiro. Pagarināts arī eksporta aizliegums tehnoloģijām aizsardzības sistēmai. Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna birojs paziņoja, ka neatbalstīs jaunās sankcijas, ja tās skars enerģētikas nozari. 

Nosodot Ukrainas reģionu aneksiju, ASV piektdien paziņoja par «smagām» jaunām sankcijām pret Krievijas amatpersonām un valsts aizsardzības nozari. Baltais nams arī paziņoja, ka G7 sabiedrotie atbalsta sankciju noteikšanu jebkurai valstij, kas atbalsta Kremļa mēģinājumus anektēt Ukrainas reģionus.

Somijas valdība slēgusi robežu Krievijas tūristiem. ASV vēstniecība Maskavā aicināja savus pavalstniekus nekavējoties pamest Krieviju, kamēr vēl kursē komercreisi, un brīdināja personas ar dubulto pilsonību, ka viņus Krievijas valdība var mobilizēt karam Ukrainā. Arī Latvijas ārlietu ministrs Rinkēvičs (JV) aicināja Latvijas iedzīvotājus neapmeklēt Krieviju un tur esošos pēc iespējas ātrāk izceļot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu