Kam zūdības, kam atradības • IR.lv

Kam zūdības, kam atradības

3
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Jau otrās vēlēšanās pēc kārtas balsotāji nomainījuši divas trešdaļas deputātu. Kādi vēl pārsteigumi redzami 14. Saeimas vēlēšanu rezultātos?

1. Vecajiem atkal atņem krēslus
Lai gan Jaunās Vienotības (JV) pārliecinošā uzvara norāda uz nozīmīgas vēlētāju daļas alkām pēc stabilitātes, Saeimas sastāva izmaiņas liecina par nemierīgām pārmaiņu tieksmēm. Jau otrajās vēlēšanās pēc kārtas divas trešdaļas no vietām būs ieguvuši kandidāti, kuri nebija 13. Saeimas deputāti, pārvēlēti tikai 32.

Citādi nemaz nevarētu būt, ja četri no iepriekšējā Saeimā ievēlētajiem spēkiem palika viņpus parlamenta durvīm, bet Jaunajai Vienotībai vairāk nekā trīskāršojās pārstāvniecība.

Tomēr arī partijās, kuras saglabāja vietu Saeimā, vēlētāji gribēja redzēt jaunas sejas. JV Zemgales sarakstā plaši kritizētais finanšu ministrs Jānis Reirs palika aiz svītras, lai gan viņam izdevās savākt par 201 vairāk plusu nekā svītrojumu. 

Nacionālās apvienības vēlētāji neizrādīja pietiekami lielu sajūsmu par Ritvaru Jansonu vai Janīnu Kursīti-Pakuli, lai viņus pārvēlētu. Atkal aiz svītras palika partijas «ideoloģiskais sekretārs» Jānis Iesalnieks, kurš iekļuva 13. Saeimā ar «mīksto mandātu», kad Dace Melbārde (tagad JV biedre) uzņēmās kultūras ministres darbu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu