Kapteinis ar rēdera ķērienu • IR.lv

Kapteinis ar rēdera ķērienu

Latvijas Kuģu īpašnieku savienības locekļi dāvā sudraba signāltaures Latvijas armijas Daugavgrīvas artilērijas pulkam 1930. gadā. Otrais no kreisās Andrejs Kalniņš
Ingus Bērzons

Vismaz idejiskā līmenī viņš bija tāljūras zvejas aizsācējs Latvijā. Uzņēmēju un tālbraucēju kapteini Andreju Kalniņu laikabiedri godāja kā vienu no cienījamākajiem rēderiem starpkaru Latvijā — centīgu Krišjāņa Valdemāra darba turpinātāju

Andrejs Kalniņš (1867—1931)

Kapteiņa un uzņēmēja pieredzi Andrejs Kalniņš (1867—1931) bija krājis gandrīz 40 gadus. Viņš bija ilggadīgs pirmās latviešu kuģniecības Austra, pēc tam arī uzņēmuma A. Kalniņš un biedri vadītājs. Kapteiņa nekrologā žurnāla Jūrnieks 1931. gada maija numurā teikts: «Kapteiņa Andreja Kalniņa mūžs — pamācošs stāsts par darbu, dzelzs gribu un panākumiem bagātīgi vaiņagotu uzvaras braucienu bargā dzīves jūrā.» Viņš bija atzīts par vienu inteliģentākajiem latviešu kapteiņiem, kas, ņemot vērā komandu raibo sastāvu un darba specifiku, nemaz nebija tik bieža parādība. Jūrnieks un rēderis «līdz kaulam», turklāt enerģisks, uzņēmīgs un nacionāli noskaņots, kamdēļ reizēm cietis no vācu kolēģu intrigām. Savulaik darbojies arī Rīgas Latviešu biedrībā.  

Pārāk jauns

Nākamais jūrasbraucējs piedzima saimnieka ģimenē 1867. gada 7. septembrī Vidzemes jūrmalas Liepupes pagasta Porku ciemā. Zēns agri kļuva bārenis, un stāsta, ka audžuvecāki vēlējušies, lai viņš izmācās par ratnieku, taču puisim bija savas domas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu