Biržas leģendas un Latvijas Gāze • IR.lv

Biržas leģendas un Latvijas Gāze

Sergejs Pavlovs*

Vai tur vispār kaut kas paliks pāri? Tā investori biržā joko par AS Latvijas Gāze, no kuras nolemts atdalīt sadales sistēmu operatoru Gaso. No 2023. gada janvāra vairs nebūs arī iespējas iegādāties gāzi no Krievijas. Vēl pirms 25 gadiem Privatizācijas aģentūras toreizējais vadītājs Jānis Naglis par Latvijas Gāzes akcijām teica: šis ir ieguldījums, ko jūs varēsit atstāt bērniem un mazbērniem. Tik nemanāmi aizplūst laikmets

Tagad dīvaini atcerēties, bet bija laiki, kad Latvijas Gāzi uzskatīja par vienīgo Rīgas biržas «zilo žetonu» (par Blue Chip Rietumu tirgos tiek dēvētas visdrošākās un finansiāli stabilāko uzņēmumu akcijas). Stratēģiskie investori — vācieši un krievi — pirms 20 gadiem bija pilnībā sadalījuši uzņēmumu, pēc tam cits ar citu nekonfliktēja un dāsni dalīja peļņu dividendēs. Galvenokārt, protams, sev, bet arī tiem vietējiem iedzīvotājiem, kuriem piederēja aptuveni 1,2 miljoni jeb 3% akciju.

Vietējā ieguldījumu kopienā šos vērtspapīrus reizēm puspajokam mēdza dēvēt par «bankas depozītu» — to cena gadiem ilgi «staigāja» tuvu 9—10 eiro līmenim, bet dividendēs no gada uz gadu varēja saņemt 50 santīmus par akciju (pēc valūtas maiņas — 0,7 eiro). Reizēm šie skaitļi varēja nedaudz mainīties, tomēr 20 gadu laikā nav bijis reizes, kad dividendes neizmaksātu vispār. Tā bija drošā miera osta.

Tomēr, tā kā akciju kurss arī «necēlās debesīs», uz GZE1R (uzņēmuma biržas kods) fanātiem spekulanti reizēm raudzījās ar vieglu smaidu: kamēr Olainfarm vai SAF Tehnika akciju cena vairākkārt pieauga (pēc tam gan atkal strauji kritās, tad atkal pieauga, dodot iespēju nopelnīt šajos «amerikāņu kalniņos»), šeit šķietami nekas nenotika. «Toties mēs naktīs varam mierīgi gulēt,» atbildēja pirmie. Apmēram tāpat daudzi amerikāņu investori, it īpaši gados jaunāki, izturas pret cilvēkiem, kas izvēlas tā saukto veco dividenžu uzņēmumu, piemēram, AT&T, akcijas. Pensionāri tādi, vēlas saņemt savus 7—8% dividendēs, bet tikmēr nepamana, ka Netflix vai Teslas akciju vērtība bez visām dividendēm pieaugusi vairākkārt!

Tomēr starp ieguldītājiem savs pielūdzēju loks GZE noteikti bija. Mazākuma īpašnieki bija tūkstošiem cilvēku, daudzi jau kopš privatizācijas laikiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu