Kāds ir labs darba devējs šodien? • IR.lv

Kāds ir labs darba devējs šodien?

Katrīna Ošleja

Mūs patiesi iedvesmo vadītāji, kuri ir redzami, jūtami un ticami iestājas par kaut ko ārpus peļņas

Arvien spraigāk saasinās cīņa par darbaspēku, uzņēmumi apzinātāk veido savu tēlu, investē motivācijas sistēmās, veido pat atsevišķas nodaļas, kas nodarbojas ar darbinieku labbūtību, kandidātu piesaistes mārketingu, pēta darbinieku vajadzības un noskaidro, kāpēc aizgājušie devās prom. Vēl pirms gadiem desmit lielākā daļa darba devēju to uzskatītu par līdzekļu izšķiešanu. Tagad tā kļuvusi par nepieciešamu investīciju.

Pēdējos gados patiesi ir notikusi mūsu izpratnes evolūcija. Agrāk nevienam prātā nenāca prasīt darba devējam iespēju dažas dienas nedēļā strādāt no mājām vai pat citas valsts, jo gribas ziemas sezonā padzīvot siltumā. Covid-19 pandēmija deva spērienu attālinātam un hibrīdmodeļa darbam, taču arī darbinieku mobilitātei. Tas, kas kādreiz bija motivējošie faktori, tagad ir elementāra darba vides higiēna. Atceros, ka kādreiz kandidāti interesējās, vai darba devējs piedāvā veselības apdrošināšanu un investē darbinieku mācībās. Tagad šīs lietas lielākoties ir pašsaprotamas. Bez tām, piemēram, IT industrijā piesaistīt pat pamata līmeņa darbinieku ir neiespējami. 

Mūsdienās labs darba devējs cenšas ne tikai apmierināt darbinieka vajadzības, bet pat radīt jaunas. Un vienlaikus pieradināt pie šo vajadzību apmierināšanas. Daudzi no mums joprojām uzskata, ka pusdienas, masāža, sportošanas iespējas, ārsta vai psihologa pakalpojumi darbavietā ir paša strādājošā atbildība. Tomēr ir uzņēmumi, kas gan Covid-19, gan darbinieku deficīta iespaidā jau labu laiku piedāvā šos labumus. Viņi uztver darbiniekus kā sava biznesa iekšējos klientus un mēģina uzminēt, ko vēl tie varētu vēlēties.

Pārmaiņas izpratnē par labu darba devēju skar piecas būtiskas vajadzību jomas: fiziskās, emocionālās, attīstības, autonomijas un jēgas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu