Vēlētāji balsojuši aktīvi; 14.Saeimā jauni būs divas trešdaļas deputātu • IR.lv

Vēlētāji balsojuši aktīvi; 14.Saeimā jauni būs divas trešdaļas deputātu

8
Saeimas zāle. Foto - Ieva Čīka, LETA

Latvijā 14.Saeimas vēlēšanās ir piedalījušies 916 515 pilsoņi jeb 59,42% vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) informācija, apkopojot balsošanas aktivitāti visos 1055 iecirkņos. Kā vēsta aģentūra LETA, augstākā aktivitāte bijusi Vidzemē, kur nobalsojuši 66,26% vēlētāju, Kurzemē balsoja 63,85%, Zemgalē – 62,72%, Latgalē – 57,14%. Zemākā aktivitāte netipiski bijusi Rīgā, kur balsot aizgājuši 52,8% vēlētāju.

Nākamajā Saeimā ir ievēlēti 32% no līdzšinējiem deputātiem, līdz ar to divas trešdaļas deputātu būs jauni, liecina provizoriskie rezultāti. Līdz pulksten 20 2.oktobrī vēl nebija saskaitītas balsis četros iecirkņos, ziņoja LTV Panorāma.

Saskaņā ar CVK paziņotajiem provizoriskajiem rezultātiem, 14.Saeimā iekļuvušas septiņas partijas. Lielāko pilsoņu atbalstu saņēmusi Jaunā Vienotība (JV) – 18,94%. Otrā ar 12,52% balsu ir Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), Apvienotais saraksts (AS) saņēmis 11,05% pilsoņu atbalstu. Par Nacionālo apvienību (NA) balsoja 9,31% vēlētāju, par Stabilitātei! – 6,78%. Latvija pirmajā vietā (LPV) atbalsta 6,22% pilsoņu, Progresīvie saņēmuši 6,14% vēlētāju balsu.

Līdz svētdienas vakaram zem 5% robežas bija palikušas 13.Saeimā pārstāvētās Attīstībai/Par, Saskaņa un Konservatīvie. Par politiskās karjeras beigšanu paziņojis Attīstībai/Par premjerministra kandidāts Artis Pabriks.

Pēc CVK mājaslapā svētdienas vakarā pieejamās informācijas, JV nākamajā Saeimā varētu būt ieguvusi 26 mandātus. Partijas valde sanāca kopā, paziņojot par iniciatīvu veidot valdību. Kā paudis premjerministra kandidāts Krišjānis Kariņš, JV gatavi veidot koalīciju ar ‘’visām demokrātiskajām partijām’’.

ZZS jaunajā parlamentā būs 16 vietas, Apvienotajam sarakstam – 15 mandāti, NA – 13, Stabilitātei! – 11 vietas, Progresīvajiem – 10, LPV – 9 mandāti.

Zem 5% barjeras ir Attīstībai/Par ar 4,99% vēlētāju balsu, Saskaņa ar 4,78% atbalstu, “Katram un katrai” – 3,67%, Latvijas Krievu savienība – 3,62%, “Suverēnā vara” – 3,22%, “Konservatīvie” – 3,09%, “Republika” – 1,76%, citas partijas ieguvušas vēl mazāk balsu.

Komentāri (8)

QAnon 03.10.2022. 11.30

Nav pat jāiet pie zīlnieces. Pirmās četras vietas ieņēmušās partijas var izveidot pārliecinošu vairākuma valdību, kur tiktu taisnīgi sadalīti amati bez kremļa un Obamas – Sorosa prokremliskās administrācijas iejaukšanās.

0
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > QAnon 03.10.2022. 11.57

    Bet lembergs taču ir asv sankciju sarakstā.

    Es godīgi sakot šito apjēgt nespēju – mums stāsta,cik slikts,kāds zagl8s ir lembergs,bet likums ļauj viņu ievēlēt.

    Vai tad tie likumi tomēr nav maināmi? Tur draudēja mums atņemt tiesības uz dzimti un ģimeni,tam bija laiks,bet sakārtot likumus,lai par likumdevējiem netiek tādi kā lembis,ždanoka,vispār prokremliskie,vai mūsu petraviča- tam laika nav. Tam vēlmes nav.

    Nu es domāju,ka tas ir korumpantu = čekustu interesēs un otra lieta- cik daudz krimināli sodītie bija saeimā. Tie jau bija priecīgi,jo tādi paši vairāk,jo labāk.

    Rukšāne meitām un vīram biznesus sakārtoja,grāmatas sarakstīja ( ne jau viena tāda viņa,protams) ,tad jau arī nebija laiks domāt un darīt kaut ko vispārības labā.

    FB ir vairāki gudrie,kuri uztraucas,ka NA kā parasti nodos JV un koalīcijā ies ar zzs un as. Tas būtu ļoti latviski. Tā tam būtu jābūt. Bet nedomāju,ka zzs varēs norīt,kaut ko vairāk kā jv. Drīzāk uztraukums,ka mums liks kremlim kurpes bučot,kad pēdējo mums nozags.

    Bet nu – kaut nu es tagad kļūdītos savās vīzijās.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > Sskaisle 03.10.2022. 13.29

    Tāpēc jau rakstīju, ka bez kremļa un prokremliskās Obamas – Sorosa administrācijas iejaukšanās, lai neciestu Lembergs, ar kuru čekisti izrēķinājās par nevēlēšanos atdot Ventspili krieviem un citi latviskie politiķi.
    Ko nozīmē “nodot”? Vai tad čekistu publiski piesmietā Savicka apteksne, Dombrovskis, nedraudēja izrēķināties ar krietniem NA ministriem, kas 16. martā pieminēs sen aizgājušos latviešu varoņus – leģionārus, vai Straujuma neizrēķinājās ar visu laiku labāko vides ministru, Cilinska kungu. Vai morālais invalīds Dombrovskis necentās ietiepīgi paturēt amatā čekas kurmi, Bordānu, kad tas savu ministra pienākumu veikšanas vietā nodarbojās ar savas parķijas taisīšanu, par ko tika ar negodu patriekts un atsaukts no amata? Vai sodomijas apoloģēts baidenutais Kariņš nekoķetē ar latviešu tautai un valstij kaitīgiem “progresīviem”, pret ko, loģiski, ir NA?
    Vai ar likuma mainīšanu domāji Troiku, kur ar mauzeriem bruņoti, ādas jakās tērptie: bordāni, juraši un potapovas, minūtes laikā pieņemtu spriedumus latviešiem?
    Par kādu kremļa kurpju bučošanu tu murgo, ja daudz netrūka, ka būtu izdevies Zatļera – Ušakova neostaļiniskais valsts apvērsums un visi latvieši jau būtu nošauti, vai izsūtīti uz Sibīriju nāvē no bada un aukstuma. Toreiz Olšteina sirdsapziņas sešinieks mūs izglāba.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Finegans 03.10.2022. 09.10

Nu ko, viss kā parasti. Bet ir nianses.. “Svētā” oligarhu trīsvienība šoreiz kupli pārstāvēta likumdevējā. Dažs labs ar visu ģimeni :). Turklāt, daļa pāķu un pilsētas proletariāts, kā iezombēti, turpina balsot par “atbrīvotājiem”. Dažiem gan bija aplauziens pēc Rīgas atbrīvošanas no naudas. Sausais atlikums ir tāds, ka Vienotība diemžēl nevarēs sastādīt valdību bez oligarhu kabatas partijām. Nav grūti iedomāties, kādas sekas būs mūsu valstij.

0
0
Atbildēt

1

    QAnon > Finegans 03.10.2022. 10.28

    Ja vien aizsardzības ministra amatā neieliks Šleseru vai Rosļikovu, Pabrika amata atstāšana var maksāt dzīvību kādam Putina ģenerālim, vai “diplomātam”, vai par vairākiem. Putins tādas lietas nepiedod. Pavļuta aiziešana, droši, izglābs vairāku tūkstošu cilvēku dzīvības. Kas attiecas uz Linkaitu, nedomāju, ka viņa aiziešana varētu mazināt Binders ienākumus. Kopš Šlesera satiksmes ministri: Ronis, Kazlovskis, Matīss, Linkaits nebija par matu labāki un, visticamākais, Vienotība tai amatā ieliks līdzīgu organismu. Nespēju iedomāties, ka varētu atkal uzrasties tādi kaitnieki, kā Bordāns ar Jurašu, kas aizbrauca uz ASV izlūgties sankcijas pret Latvijas ostām. ASV Finanšu ministrijā taču nevarēja iedomāties, ka Latvijas valdībā ir sabotieri.
    Ja kas, Vienotība ir lielākā oligarhu: Skonto būve, Re&Re, Binders, Itera Latvija un citu kabatas partija.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > QAnon 03.10.2022. 11.34

    Bet kas binders ir par svēto govi ?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Sskaisle 03.10.2022. 12.00

    Es domāju – gerkāns

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > Sskaisle 03.10.2022. 12.13

    Stipendiju avots, obšķaka papildinātājs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu