Renārs Cīrulis, 10 gadus vecs picu cepējs • IR.lv

Renārs Cīrulis, 10 gadus vecs picu cepējs

Renāra piedāvātajā ēdienkartē ir siera pica, bekona pica, salami pica. Un dažādas ekstras, ko pasūtītāji var izvēlēties papildus — sīpoli, kaltēti tomāti, paprika un citas sastāvdaļas. «Drīzumā picu klāstu palielināšu, būs pesto pica, vista ar barbekjū un citas.» Foto no privātā arhīva
Agnese Meiere

Lai gan jau mēnesi notiek mācības skolā, Ādažu vidusskolas 4. klases skolnieks Renārs Cīrulis tikai tagad izbauda tādu kā brīvlaiku. Proti, viņam beidzot ir laiks ievilkt elpu pēc picu cepšanas maratona vasarā. Augustā zēns cepis picas desmit dažādos pasākumos, pagatavojot aptuveni 1000 picu. Viss paša rokām, piemeklējot un izdomājot gan labāko mīklas, gan sastāvdaļu recepti.

Viss sācies tā — pagājušajā mācību gadā pandēmijas dēļ Renāram daudz laika nācies pavadīt mājās. Gan tāpēc, ka pats slimojis ar koronavīrusu, gan tāpēc, ka vairākkārt bijis kontaktpersona. Puisim ir viegla galva, skolā uzdotos mājasdarbus viņš ātri izpildījis un, garlaicības mākts, prātojis, ko interesantu padarīt. Sācis YouTube kanālā pētīt slavenu pavāru piedāvātās receptes. 

Sākumā izmēģinājis saldumus. «Labi protu gatavot kūkas, cepumus, bet gribējās izmēģināt kaut ko jaunu,» saka Renārs. Ķēries pie sāļo ēdienu receptēm, izmēģinājis dažādus veidus, kā pagatavot vistu. Un tad viņu ieinteresējušas picas. «Vienu vakaru ar ģimeni ēdām manis gatavoto picu un man ienāca prātā, ka šī prasme jāattīsta un picas jāļauj nogaršot arī citiem,» stāsta cepējs. 

Vecāki zēna ideju uztvēruši ar atsaucību un sagādājuši visu nepieciešamo picu cepšanai brīvdabas pasākumos — ar gāzi darbināmu krāsniņu, darba galdu un telti, kurā strādāt, ja līst lietus vai intensīvi spīd saule. Sarūpēts arī pavāra tērps, cepurīte un priekšauts ar uzrakstu «R. C. Pica» (Renāra Cīruļa pica). Pirmo paša gatavoto picu viņš izcepis pagājušā gada februārī, bet jau jūnijā piedalījās pirmajā tirdziņā Doles salā. «Biju satraucies, kā ies. Beigās viss bija labi, septiņās stundās izcepu 50 picas.» Tagad šādā pašā laikā viņš varot izcept aptuveni 100 picu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu